Fidesz: a kormány fizetős egészségügyet akar

A Fidesz tudomása szerint a kormány azt tervezi, hogy fizetőssé teszi a gyógyszerek felírását, az orvosi ellátást, valamint drasztikusan csökkenti a kórházak számát, ezzel lényegében mindenki számára fizetőssé teszik az egészségügyet.

Varga Mihály (Fidesz) csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kabinet már idén is 33 milliárd forinttal csökkentette a kórházak finanszírozását, valamint 50 milliárddal kevesebbet költ a gyógyszerellátásra. Az ellenzéki politikus Veres János pénzügyminiszternek egy külföldi hírügynökségnek adott interjújából is idézett, ahol a tárcavezető elképzelhetőnek tartotta, hogy a jövőben valamilyen társfinanszírozás keretein belül fizetni kell például az orvosi ellátásért, vagy a gyógyszerek felírásáért. Veres ezen kívül azt is mondta, hogy korlátozni kell az eddig korlátlanul igénybe vehető orvosi és kórházi ellátásokat, valamint a támogatott gyógyszereket.

Varga szerint ezzel azt fogják elérni, hogy lesznek olyanok akik nem tudják majd megfizetni az egészségügyi ellátásukat. Ráadásul egy korábbi újságértesülés szerint a kabinet a jelenlegi 157-ről körülbelül 60-ra csökkenetné a kórházak számát.

A Fidesz ezzel szemben amennyiben kormányt alakíthat akkor jelentősen növelné az egészségügy támogatását, egészen a GDP 7 százalékáig. Varga kiemelte, hogy ezzel nem az emberek fizetnének többet, hanem a gazdasági fejlődéséből fordítanának nagyobb részt az egészségügyre.
hirdetés