Nyíregyháza hírei

2013.05.03. 07:11

Jegyzet: Oldalak és értékek

A megemlékezés tisztelete azoknak a munkásoknak jár, akik még az ipari forradalom időszakában követelték a munkaidő nyolc órára csökkentését – Nyéki Zsolt jegyzete.

A megemlékezés tisztelete azoknak a munkásoknak jár, akik még az ipari forradalom időszakában követelték a munkaidő nyolc órára csökkentését – Nyéki Zsolt jegyzete.Bár a munka nemesít, az idei verőfényes majálist, a munka ünnepét a legtöbben megérdemelt pihenéssel töltötték. Hosszú sorok kígyóztak a fagylaltosok előtt, előkerültek a kerékpárok, a folyók s tavak partján pedig bátran napfürdőzhettek, akik D-vitamin készletük feltöltésére szánták el magukat. Zavartalan nyugalomban főtt a bográcsokban a vörösboros pörkölt, amire jól csúszott a hűtött sör – a közösségi élmény megannyi jelét, örömét láthattuk és élvezhettük szerte a megyében.

Így történik ez akkor, ha felülemelkedünk azon az ideológiai vitán, ami e naphoz és ünnephez kötődik. A munka becsületét vallja és hirdeti a hazai politikai élet valamennyi szereplője, mégis újra szópárbajt vívtak a jobb- és baloldal erői - miközben egy ilyen gyönyörű nap a kibékíthetetlenség oka fölötti tűnődésre késztetett.

A történeti gyökerekhez visszanyúlva a klasszikus jobboldali elmélet jellemzői között találhatjuk többek között a bürokrácia elutasítását, a központi igazgatás minimalizálásának igényét, a helyi jövedelemtermelő képesség erősítését, és azt az elvet, hogy az állam csak a piaci kudarcok kezelése okán avatkozzon be a természetes gazdasági, társadalmi folyamatokba.

A tankönyvek szerint a baloldali értékekben megjelenik a szolidaritás, az egyforma jogosultság az alapvető ellátásban, az állam újraelosztó szerepe. Fontos célok, elvek mindkét oldalon, s a kompromisszumos megoldással sokan kísérleteztek, történelmi korszakonként változó eredménnyel, de ez egy végtelenített történet. Gond csak akkor van, ha rossz célok, hamis elvek szolgálatába állítják, ahogy azt tették majális esetében is hosszú évtizedek alatt.

A megemlékezés tisztelete azoknak a munkásoknak jár, akik még az ipari forradalom időszakában követelték a munkaidő nyolc órára csökkentését, és álltak ki a foglalkoztatás emberi körülményeiért. Ezzel szemben a rendszerváltás pillanatáig azt láttuk, hogy a május 1-i kötelező felvonuláson az emberek kezébe táblákat nyomtak az állampárt vezetőinek fényképével és a szocialista munkáspárt jelszavaival. A munkásosztály mennybemenetele a diktatórikus hatalmat, annak erőszakos őrzését leplezte, még akkor is, ha ezzel a tömeg nem foglalkozott, mert az összetartozás és a természet megújulásának élménye eltakarta a politika sötét arcát.

Sokan kötődnek ehhez a korszakhoz bevallott vagy tudat alatti nosztalgiával, s ezt így kell elfogadni, hiszen akkor voltak fiatalok, aktívak, életerősek. Viszont ugyanilyen megértéssel kell fogadni azt is, ha mások elutasítják a majálishoz kötődő baloldali politikai üzeneteket és jelképeket, mert számukra az alapvető szabadságjogokat megsértő, emberi méltóságot semmibe vevő rendszer rossz emlékét idézik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!