FIDESZ: Csődközelben az önkormányzatok

Nyíregyháza – A hazai önkormányzatok komoly bajban vannak, mely túlmutat a pénzügyi válságon. Bizonytalanná váltak a munkahelyek, a bérek, a lakosság egyre nehezebben tudja kifizetni közüzemi számláit.

– Bizonytalanná váltak a munkahelyek, a bérek, a lakosság egyre nehezebben tudja kifizetni közüzemi számláit. Amíg Romániában adócsökkentéssel segítik a vállalkozásokat, a magyar kormány „az uzsoráshoz ment pénzt kérni”.

A szocialisták hat év alatt megduplázta az államadósságot, s most tovább vezeti a társadalmat az elszegényedés útján. Számos önkormányzat került csődközeli helyzetbe – mondta Lipők Sándor, a Fidesz önkormányzati tagozatának megyei elnöke.

Nyíregyházán 4 ezer közalkalmazottnak, köztisztviselőnek kell búcsút intenie a 13. havi bérének, miközben adó- és áremelésekre számíthatunk: emelkedik a szemétszállítás, a távhő, az ivóvíz díja is. A közel 3200 önkormányzat egyértelműen vesztese lesz a 2009-es költségvetésnek, hiszen 150 milliárd forintot vonnak el tőlük. A város kötvény és hitelállománya 13 milliárdra rúg, tetőznek a problémák, mindez aligha fogható (csak) a pénzügyi válságra.

– Több helyen hibádzik a költségvetési koncepció, hiszen az iparűzési adóbevétel valószínűleg kevesebb lesz a vártnál, a szolgáltatói díjemelések pedig infláción felüli mértékben nőnek – taglalta dr. Vinnai Győző, a Fidesz frakcióvezetője.

– Palicz István –
hirdetés