Nyíregyháza hírei

2014.06.11. 08:18

Beköszöntött a kánikula

Nyíregyháza - Az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet.

Nyíregyháza - Az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet.

Nagyon erős UV-B sugárzással, 32–35 Celsius-fokos hőmérséklettel megérkezett az év első hőséghulláma – erre hívta fel a figyelmet az Állami Nép­egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Keddre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki megyénkre, a meteorológusok szerint némi enyhülés csütörtöktől várható, ám a hűsítő záporok ellenére 30 fok körül marad a hőmérséklet.

Kötelező inni, de nem alkoholt!

A hőség egyik legkomolyabb következménye a kiszáradás.


Dr. Domokos Gabriella: Kiszáradáskor a szervezet egyensúlya felborul.


– Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha óránként egy pohár folyadékot iszunk akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak – tanácsolja dr. Domokos Gabriella, a Jósa András Oktatókórház (JAOK) Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa. – Kiszáradáskor az egész szervezet egyensúlya felborul, keringési zavarok léphetnek fel, ami a szív- és érrendszeri betegeket viseli meg a leginkább, valamint magasabb a stroke kockázata is – sorolja az osztályvezető főorvos. Az idős emberek, a krónikus betegségben szenvedők ilyenkor fokozott figyelmet igényelnek a családtagoktól is, hiszen a kánikula tovább gyengíti őket, nem minden esetben tudnak gondoskodni önmagukról, és betartani az orvosi tanácsokat.

– Tartós hőséghullám idején különösen figyelniük kell azoknak, akik vérnyomás csökkentőket szednek – említ egy másik rizikótényezőt Domokos Gabriella gondolva arra is, hogy az igazi hőségriadós időszakokra csak ez után számíthatunk. – Esetükben, kizárólag a szakorvossal történt egyeztetést követően, szükséges lehet a gyógyszer adagjának csökkentésére. A magas vérnyomás betegségben szenvedők a szokásosnál gyakrabban méressék a vérnyomásukat!

A főorvos nagyobb óvatosságra inti a közúton közlekedőket is, hiszen a hőség miatt tompulnak az érzékszervek, romlik a reakcióidő, a járművezetők türelmetlenebbek, ingerültebbek lehetnek, ami komoly veszélyforrás.

 

Ajánlott, nem ajánlott

Ajánlott többek között a többszöri zuhanyzást langyos vagy hideg vízzel.

Fokozottan javasolják a víz, tea, illetve szénsavmentes üdítő kortyolását, de jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és érdemes leveseket is fogyasztani.

Nem ajánlott a kávé, az alkohol, a cukros, szénsavas üdítő.

Aki teheti, a déli órákat töltse zárt helyen vagy sötétített helyiségben.

A szabadban a csecsemők, kisgyermekek árnyékban legyenek, és sose hagyjanak gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

 

További részletek a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!