Figyelem és fegyelem!

Figyelem és fegyelem!
Ez, az időjárás szempontjából felemás hétvége nagyon szomorú statisztikát hozott. Országos összesítés szerint – péntektől vasárnapig – 469 közúti közlekedési baleset történt. Dankó Mihály jegyzete

Tizenhárom balesetben 14-en haltak meg, 60 súlyos, 116 könnyű sérüléssel végződött, a többi 279 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó volt. Ezek a száraz és megdöbbentő tények, s ehhez jön a szomorú megyénkbeli esemény, amikor is, hétfő hajnalban két ember vesztette életét a „halálútnak is nevezett” 4-es főúton. Az elsődleges információ szerint egy ukrán járműszerelvény áttért a bal oldali sávba, és egy szemből érkező terepjárónak ütközött.

A részvét és sajnálat mellett rengeteg kérdés vetődik fel ilyenkor az emberben. Ma már útjaink annyira túlterheltek, hogy nem minden esetben felelnek meg a zavartalan közlekedés feltételeinek. (Még egy plusz dolog, amiért örülnünk kell a továbbhaladó autópályának, hisz ez mégis csak biztonságosabb.)


Elég egy kis figyelmetlenség

A másik, különösen a mi megyénkben, rengeteg külföldi autó fordul meg, melyek műszaki állapota, „uram bocsá”, sokszor még a magyar (nem egészen szigorú) előírásoknak sem felelnek meg. Vagy elég egy kis figyelmetlenség, egy komolyabb fáradság a vezető részéről, s máris kész a baj. Sokszor háborgunk, amikor esetleg beleszaladunk egy tarffipaxba, de valljuk be, a megfelelő sebesség be nem tartása az egyik legfőbb veszélytényező.

Az út tehát veszélyes üzem, s ha már a körülmények nem segítenek bennünket, legalább az emberi tényezők okozta veszélyt csökkentsük le a minimálisra. Figyelem és fegyelem! – legyen ez örök jelszó!

– Dankó Mihály –
hirdetés