Figyelem! Péntektől keményen büntetnek az e-cigiért is

Akt.:
Figyelem! Péntektől keményen büntetnek az e-cigiért is
Budapest, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza – Hatályba lép május 20-án az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozás – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tiszti-főorvosi Hivatala.


Tilos lesz e-cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.

Az ÁNTSZ közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak. Felmérések szerint Magyarországon a 2012-es 2,9 százalékról 2013-ra 4 százalékra nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektronikus cigarettát használtak már.

– Az e-cigarettában nincs kátrány, azonban olyan vegyületek és függőséget okozó anyagok igen, amelyek szintén egészségkárosító hatásúak – nyilatkozta lapunknak dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvos. – A tapasztalatok pedig azt bizonyítják, az erős dohányosok ezzel nem tudnak leszokni a szenvedélyükről.

A szakemberek rámutattak arra is: az e-cigi csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, és fokozhatja a nikotinfüggőséget. MTI/KM
Az elektronikus cigi

Ez olyan egyszer használatos vagy utántöltő flakonnal és tartállyal, illetve egyszer használatos patronokkal utántölthető elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotintartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé. Az elektronikus cigaretta fogalomkörébe tartozik annak bármely alkatrésze.

– KM / MTI –

Címkék: , ,hirdetés