Figyelemfelhívó rózsaszín séta – A küzdelem jelképe lett

Akt.:
A városi séta résztvevői a Kossuth téren
A városi séta résztvevői a Kossuth téren - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A városi sétával a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet.


– Sokan félnek a kezelés okozta mellékhatásoktól, attól, hogy a betegség miatt elveszítik a munkahelyüket, de gondoljanak bele: ha húzzák az időt, amit ma nyereségként élnek meg, azért később drágán megfizethetnek – ezzel a figyelmeztetéssel indította útjukra a mellrák elleni küzdelemre figyelmet irányító rózsaszín séta résztvevőit hétfőn dr. Erfán József főorvos.

– Alig múltam húszéves, amikor kitapintottam egy csomót a bal mellemben. Képzelheted, mennyire megijedtem! Másodéves voltam az egyetemen, erős, céltudatos és fiatal, erre bumm, beütött a krach. Orvos, vizsgálatok, műtét, lábadozás. Szerencsére jóindulatú volt, ma már csak egy halványodó heg emlékeztet rá, de egy életre megtanultam, mennyire fontosak az ön- és a szűrővizsgálatok. Előbbihez még időpont sem kell, az utóbbira pedig érdemes bejelentkezni – érvelt Gréta, a harmincas anyuka, akivel szóba elegyedtem, amíg az emlőrák elleni városi sétára gyülekezőkre vártunk, ami hétfő délután a Jósa András Oktatókórház főbejárata elől indult. Négy év körüli kislánya mosolyogva mutatta az ajándékba kapott rózsaszín karkötőt, lufit és szalagot.

– Bármennyien is vagyunk, a sétával a figyelemfelkeltés az elsődleges célunk. Az információ nem csak a kezdeményezéshez csatlakozók körében kering, hanem felerősödik és megsokszorozódik azáltal, hogy továbbadjuk családtagjainknak, barátainknak, ismerőseinknek. Fontos, hogy mindannyian részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, mert az emlőrák nem válogat – mutatott rá a rendezvény fővédnöke, dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes, orvos­igazgató.

Elérték a céljukat

– Ma az egyes stádiumban felfedezett emlőrák ötéves túlélése több mint 95 százalék, a kettesé már csak nyolcvan, a hármasé hatvan, a négyesé pedig alig ötven százalék. Sokszor egy-egy stádium között négy-öt hónap, maximum fél év különbség van. Magyarul: ha ugyanazzal a betegséggel hamarabb megyünk orvoshoz, sokkal nagyobb a túlélési esélyünk – szögezte le dr. Erfán József osztályvezető főorvos.

– Nem győzzük hangsú­lyozni, ha a családban volt már daganatos betegség, mennyire fontos az odafigyelés, az önvizsgálat, hiszen az esetek legalább felénél a betegek maguk fedezik fel a daganatot, valamint a szűrés lehetősége. Sokan félnek a kezelés okozta mellékhatásoktól, attól, hogy a betegség miatt elveszítik a munkahelyüket, de gondoljanak bele: ha húzzák az időt, amit ma nyereségként élnek meg, azért később drágán megfizethetnek – ezzel a figyelmeztetéssel indította útjukra a rózsaszín séta résztvevőit dr. Erfán József.

A Szent István utcai rendelőintézet előtt csatlakozott a csoporthoz Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója, aki örömmel állapította meg, hogy néhány férfi is csatlakozott az akcióhoz. A Kossuth térre érve a vidám társaság elérte a célját, hiszen minden szem rájuk és a léggömbjeikre szegeződött. A rózsaszín lufikra, melyek mára az emlőrák elleni küzdelem jelképévé váltak.

CsA


Egyórás sétával hívták fel a mellrák elleni küzdelemre a figyelmet Nyíregyházán
Nyíregyháza - Saját életükkel és gyógyulásukkal hirdetik: a mellrák legyőzhető. – Ezt fel se vettük, ettől sokkal többet kibírtunk, túléltünk – mondta Horváth Imréné, Borika, amikor több mint egy órányi séta után a Sóstói úti kórháztól megérkeztek a Kossuth térre, ahol az emberek az októberi hűvös,...
hirdetés