Figyeljünk oda az előírásokra!

A cél, hogy minden gép biztonságosan működjön
A cél, hogy minden gép biztonságosan működjön - © Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – A nulla üzemórás gépjárművek üzembe helyezéséről a kedvezményezettnek kell gondoskodnia.

– A mezőgazdasági és erdészeti járművek jóváhagyásáról és piacfelügyeletéről szóló rendelet előírásait minden uniós tagállamban 2016. január 1-jétől kötelezően alkalmazni kell. A rendelet célja, hogy a gazdák mezőgazdasági munkagépei megfeleljenek a különböző funkcionális, biztonsági és környezeti követelményeknek. Azokat, amelyek a jogszabályban feltüntetett műszaki paramétereknek nem felelnek meg, 2018. január 1-jétől nem lehet forgalomba helyezni – hívta fel a figyelmet Rácz Imre.

Több pályázati felhívásban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: a Vidékfejlesztési Program több pályázati felhívása (például a kertészeti gépbeszerzés támogatása és az erdészeti technológiákkal kapcsolatos beruházások támogatása) biztosít fejlesztési forrást a rendelet hatálya alá eső traktorok, erőgépek, önjáró munkagépek beszerzéséhez.

– Az érintett felhívások előírása szerint kizárólag első üzembe helyezésű és a támogatási kérelem benyújtásának évétől számított legfeljebb két éve gyártott gépek, technológiai berendezések beszerzésére, beépítésére igényelhető támogatás – folytatta Rácz Imre, majd hozzátette: ha a rendelet hatálya alá eső gépet 2018. január 1-je előtt helyezték forgalomba, azonban az üzembe helyezésről már a támogatást elnyert kedvezményezett (akár 2018. január 1-jét követően) gondoskodik, úgy megfelel a felhívások előírásainak. A forgalomba helyezést tehát magára vállalhatja a forgalmazó, azonban a nulla üzemórás gépjárművek esetében erről már a kedvezményezettnek kell gondoskodnia.

KM-TG
hirdetés