Figyelni, nemcsak a hátrányos helyzetűekre

Akt.:
Figyelni, nemcsak a hátrányos helyzetűekre
Hajdú-Bihar – Ilyenkor tavasszal tanácskoznak a család- és gyermekvédelem területén dolgozók. Feladatukat úgy fogalmazzák meg, hogy védelmet próbálnak biztosítani az elhanyagolástól, a gyermekek legjobb érdeke szerint járnak el, a családi autonómia messzemenő támogatása mellett.

A KSH tavalyi adatai arról számoltak be, hogy minden tizedik gyerek veszélyeztetett. Ez kevés esetben bántalmazást jelent, a legtöbben elhanyagolást.

A családlátogatáskor tapasztalt egyik problémának a gyermekvállalási kedv csökkenését látja Kun Tímea, a hajdúböszörményi gyermekjóléti szolgálat vezetője. – 2005 óta ezerrel kevesebb baba született a városban, tavaly 153 várandóst gondozott a védőnői szolgálat. A hat éves kor alatti gyermek száma 2112 a településen, közülük 142 fokozott odafigyelést igényel – mondta a szakember. Az odafigyelés tehát szerencsére nem a bántalmazástól kell, hogy megóvjon, hanem az elhanyagolástól, az óvodába íratás kitolásától, az indokolatlan iskolai hiányzásoktól. – Az elmúlt évben 111 védőnői jelzést kaptunk olyan problémákról, mint korai gyermekvállalás, a védőoltások beadatásának elmulasztása, rendszertelen óvodába és iskolába járatás.

Sajnos 126 gyermeket a szakellátásban, átmeneti, vagy tartós nevelésben helyeztünk el, további 6-ot egyelőre ideiglenes hatállyal – mondta Kun Tímea. A jegyzői gyámhatóság tavaly 115 kiskorút vett védelembe, 48-at ki is emelt a családból; 27-en gyermekotthonba, 19-en nevelőszülőkhöz kerültek. A veszélyeztetett gyermekek száma tendenciaszerűen nő – tudtuk meg – környezeti, magatartási és anyagi gondok miatt, bár olyan vélemények is vannak, hogy a jelzőrendszer lett “éberebb”, tehát több esetet észrevesznek a szakemberek, mint korábban.

Nem könnyű

A közelmúltbeli hajdúdorogi gyermekvédelmi tanácskozáson is azt hangsúlyozta Farkasné Jurás Zsuzsanna, a Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálat intézményvezetője, nem könnyű a gyermekvédelemben dolgozni, olykor nagyon nehéz döntéseket kell hozni. A szakember a településen új problémára hívta fel a figyelmet: a legális és illegális tudatmódosító szerekre, amelyek az elmúlt időszakban több gondozottuk elmondása szerint is megjelentek az iskolákban és a szórakozóhelyeken. A családi problémákat elemezve Harmatiné Dr. Olajos Tímea főiskolai docens elmondta, hogy egy-egy eset kapcsán a tüneteket kiváltó okokat is vizsgálni kell, így a családtagokat is, mivel azok kölcsönösen hatnak egymásra. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre kell odafigyelni, hiszen gyakran a rendezett családi körülmények között élők közül kerülnek ki sérült gyerekek. HBN

Juttatás felfüggesztése

Hajdúböszörményben tavaly 36 gyermek esetében függesztették fel a családi pótlék kifizetését, az érintett 12 család természetbeni jutattásban kapta meg.
Az iskoláztatási támogatást (107 esetben tettek felszólítást) 14 kiskorú nem kaphatta meg, mert indokolatlanul és igazolatlanul sokat hiányzott.

Átmeneti családotthon nyílt Böszörményben

A szakemberek elmondták, az országból fogad krízishelyzetbe került családokat a baptista szeretetszolgálat fenntartásában működő otthon; az okfeltárás után a megoldás, majd a családok visszaintegrálása következik. S milyen problémákkal kerülnek oda családok, mit is takar páldául az elhanyagolás? A gyerekek sokszor késő éjjelig fenn vannak, nem jut idő tisztálkodni, öltözni, reggelre pedig elalszanak. A ruhaváltásra, a napszaknak megfelelő étkezésre, sőt a gyermekfelügyeletre is ösztönözni kell a bajba jutott családokat
hirdetés