Filmkockán a küzdelmes út

Bélteczki Szilárd (balra fent), Ferenczik Adrienne, Tudja Zsolt, Hegedüs Hajnalka és az édesanya, Hegedüsné Éberhardt Ildikó
Bélteczki Szilárd (balra fent), Ferenczik Adrienne, Tudja Zsolt, Hegedüs Hajnalka és az édesanya, Hegedüsné Éberhardt Ildikó
Nyíregyháza – Szegeden jutalmazták a Nyíregyházi Televízió Küzdelmes út a diplomáig című dokumentumfilmjét.


– A 75 helyi televíziót tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesülete Szegeden tartotta tavaszi találkozóját, ahol átadták a Helyi Érték Díj pályázat elismeréseit. A Nyíregyházi Televízió a dokumentumfilm egész estés film kategóriájában nyújtott be pályamunkát – tájékoztatta lapunkat Tarczy Gyula főszerkesztő.

A Gyurity Mónika, Koltay Gábor és Krecz Tibor alkotta zsűri a kategóriában az NYTV filmjét ítélte a legjobbnak, így a Küzdelmes út a diplomáig című dokumentumfilm elnyerte a fődíjat.

A helyszínen vették át

A Helyi Érték Díjat Szegeden, a Helyi Televíziók Országos Találkozójának gáláján Ferenczik Adrienne, a dokumentumfilm szerkesztője és Zagyva Gyula, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át Széles Tamástól, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökétől.

– A dokumentumfilm egy nyíregyházi lány történetét mutatja be. Hegedüs Hajnalka születésekor oxigénhiány lépett fel, amely az egész életére kihatott. Hajnalka beszédében és mozgásában is ­korlátozott, ujjai merevek, nem tud fogni és írni – ismertette a dokumentumfilm hátterét Tarczy Gyula, aki hozzátette: Hajnalka az általános iskolai tanulmányait Budapesten, a Pető Intézetben végezte, de minden vágya az volt, hogy olyan iskolába járhasson, mint a többi gyermek, és hogy a gimnázium elvégzése után diplomát szerezzen.

Rámpát épített az apuka

Hajnalka édesapja maga épített a Krúdy Gyula Gimnázium bejáratához rámpát, hogy mozgáskorlátozott kislánya oda járhasson középiskolába. Hajnalka sikeresen vette az akadályokat, elvégezte a gimnáziumot és felvetették a Debreceni Egyetemre. Tanulmányaiban édesanyja végig segítette, nemcsak hozta-vitte lányát, hanem a gimnáziumi órák után a tananyagról Hajni számára jegyzeteket készített, az egyetemi előadásokat pedig ő maga is végigülte, és közben szorgalmasan jegyzetelt.

KM


Tiszteletbeli hallgató lett az édesanya

Hajnalka és édesanyja sorsát a televízió stábja folyamatosan figyelte, s a történetről dokumentumfilmet készített. A film első képkockái még 2003-ban, a rámpa megépítésekor készültek, az utolsó kockákat pedig a stáb 2016 februárjában, Hajnalka diplomaosztóján forgatta. A diplomaosztó meglepetéseként nemcsak Hajnalka vehette át a programtervező informatikus diplomát, hanem édesanyja is elismerést kapott: Hegedüsné Éberhardt Ildikót a Debreceni Egyetem tiszteletbeli hallgatójává fogadta. Az NYTV dokumentumfilmje anya és lánya különleges kapcsolatába és nem mindennapi küzdelmébe avatja be a televízió nézőit, a történet azt mutatja meg, hogy nincs lehetetlen, és a nagy álmokat nem szabad feladni.

Aki szeretné megnézni a Küzdelmes út a diplomáért című dokumentumfilmet, elérheti a nyiregyhaza.hu weboldal segítségével.

hirdetés