Finisben az olimpia előtt

Akt.:
Az olimpiára készülő megyei versenyzők
Az olimpiára készülő megyei versenyzők - © Fotó: Sipeki Péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az utolsó simításoknál tartanak az olimpiára készülő versenyzőink.

A felkészüléssel járó kihívást elfogadta Szabó Sándor mestercukrász, a mátészalkai Grillázs Cukrászda tulajdonosa és Bereczki Attila mestercukrász, a fehérgyarmati Bereczki Cukrászat tulajdonosa – mindketten karamellartisztikában indulnak. Egyéni szakács kategóriában három megyei szakemberért izgulhatunk: Konyári Sándor mesterszakács, királyi szakács, a debreceni Grande Bosco étterem séfje, Cziránku István mesterszakács, a nyíregyházi Anno Étterem séfje és Huszár Tibor ifjú mesterszakács, a Korona Hotel séfje is a finisben van.

Meghökkentő dolog kell!

– Ez lesz az eddigi legnagyobb olimpia, 800 egyéni versenyző méri össze a tudását – mondta lapunknak Tóth­né Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és környéke régióelnöke.

– Nagyon nehéz egy ilyen nagy létszámú tömegből kitűnni, azt gondolom, hogy csak meghökkentő dolgokkal lehet majd sikert elérni. A szakácsoknak az ötfogásos menüsor mellett két melegen elképzelt, hidegen kivitelezett és két hidegen elképzelt, hidegen kivitelezett finger foodot kell majd elkészíteni, cukrászaink artisztikában versengenek. A versenyzőknek nagyon sokszor le kellett próbálniuk az ételüket, és megpróbálni felkészülni a legváratlanabb helyzetekre is. A versenyen nemcsak az ételek állagát és ízét értékeli a zsűri, hanem az újszerűséget, a konyhatechnológia korszerűségét, a formákat, a színek összhangját. Fontos minél több textúra felsorakoztatása, az ízek összhangja és a komplett harmónia a tálalásban, design-ban, a megjelenítésben egyaránt. A mesterek nagyon készülnek, egyesületünk szakmailag és anyagilag is támogatja őket, de nagy segítséget jelent a megyei kereskedelmi és iparkamara támogatása, valamint az egyéni vállalkozók felajánlása is.

A szállításon sok múlik

A régióelnök szavait Szabó Sándor is megerősíti. Azt mondja, a zsűri az új témákat és az új technológiákat értékeli leginkább, ő ennek jegyében a virtuális kapcsolatokról készíti az alkotását, ami valljuk be, nehezen megfogható és még nehezebben elkészíthető.

– A méret adott: 60–160 centiméter között lehet az alkotás. Én többször is újraterveztem már a művet, és a színárnyalatokon is változtattam, amíg kialakult a végleges változat. Több hónapja készülök, most már csak az apróbb finomítások vannak hátra – mesélte. Bereczki Attila is az utolsó simításoknál tart – és attól, hogy a zsűri nem fogja majd érteni az alkotása lényegét. – A tiszavirágzás a témája, és mivel ez a természeti jelenség csak nálunk van jelen, egy kicsit aggódok, hogy mennyire lesz könnyű átvinni a zsűrin. Szerintem ez lesz a kulcs – mondja a mestercukrász, aki a társaihoz hasonlóan munka után, általában éjszaka készül a versenyre. – Sarkalatos pont a szállítás is, és az, hogy sikerül megoldani a páramentesítést – ha az nem optimális, sok-sok hónap munkája kerülhet veszélybe – mondja.

– KM-SZA –
hirdetés