Fiókaköszöntő odúles Nyíregyházán és Ibrányban

Akt.:
Fiókaköszöntő odúles Nyíregyházán és Ibrányban
© Fotó: Hoványi Péter
Ibrány, Nyíregyháza – A nyíregyházi és az ibrányi természetvédelmi egyesületek fiókaköszöntő odúlest szerveznek a hétvégére.

Az E-misszió Egyesület május 5-én, szombaton délelőtt madárfióka-odúlesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe. Indulás 9 órakor az Erdei Tornapályától.

– A korábbi években már több mint 60 fészekodút készítettek és helyeztek el az Egyesület önkéntesei a Sóstói-erdőben. Minden tavasszal ellenőrizzük, milyen madarak költenek és hány fiókát nevelnek fel az odúinkban. Örömmel mondhatjuk, hogy az elmúlt nyolc év alatt legalább ezer kismadár – kék- és széncinegék, csuszkák, légykapók, verebek, sőt: baglyok – kelt és repült ki ezekből a mesterséges odúkból – mondta el dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület elnöke.

– Az erdőben folyó felújítási munkák és a klímaváltozással összefüggő szélviharok károkozása miatt egyre kevesebb az idős, odvas fa, amelyekben ezek a madarak fészkelni tudnának. A fiatal faállományokban ezért mesterséges odúk segítségével szükséges segíteni rajtuk. Ez nem csak azért fontos, hogy ne tűnjön el a madárdal az erdőből, hanem azért is, mert énekesmadaraink fontos szerepet játszanak a kártevő rovarok elszaporodásának megakadályozásában, ezáltal a fák egészségi állapotának védelmében. Egy fészekalj felnevelése során akár több tízezer kis kukacot, rovart is összeszednek a madárszülők – tette hozzá a szakember.

– Az odúkat nem csupán a kismadarak használják. Erdőnk egyik védett állata, a mogyorós pele is gyakori lakója a mesterséges odúknak. A kis, mókusszerű rágcsáló rendszeresen használja napközben alvásra, táplálékraktárnak, és szaporodásra is. Bár a kölykök csak nyáron jönnek világra, más a májusi odúellenőrzéskor rendszeresen lehet találkozni a felnőtt mogyorós pelékkel.

– A madárfiókales alkalmával a természetvédők ellenőrzik az összes odút, és rögzítik a tojásokra és a fiókákra vonatkozó adatokat. Szakértői segítséggel az akció résztvevői is belekukkanthatnak az odúkba, megleshetik a kis lakókat. Az Egyesület munkatársai mindenkit szívesen látnak, akit érdekelnek a mogyorós pelék és az erdő madárvilága, és szívesen segíti a természetvédelmi tevékenységeket. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a két-három órás időtartamú odúellenőrzés az erdő sűrű, zártabb részén történik, ezért szükséges a zárt ruházat és lábbeli, illetve a kullancsokkal szembeni elővigyázatosság.

További információkkal dr. Szigetvári Csaba egyesületi elnök szolgál a 20/512-3311-es telefonszámon vagy a szcsaba@e-misszio.hu e-mail-címen.

Költésellenőrzés a Tisza árterében

– Az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület (ITTE) odúellenőrzést végez május első vasárnapján, 6-án a tiszai ártérben lévő odútelepen. Ez lesz a második alkalom, mióta megtörtént a csaknem teljes odúcsere a területen. Tavaly a tollasokat ötven odú várta, amelyeket szinte kizárólag kék- és széncinegék foglaltak el. Ez év elején újabb 17 odút helyeztünk ki az üdülőterület melletti kis erdőrészbe, az idei felmérésen tehát 67 odú várja az érdeklődőket. A program időjárásfüggő, találkozó 7.30-kor a művelődési központnál – tájékoztatott Rutkai Tamás, az ITTE koordinátora.

További információ és előzetes jelentkezés az itte.hu@gmail.com e-mail-címen vagy Rutkai Tamásnál a 30/285-4004-es telefonszámon.

KM
hirdetés