Fizet a szombathelyi kórház a szülészorvosoknak

Hajlandó kifizetni az ügyeletekért járó pluszpénzt a szombathelyi Markusovszky Kórház a szülészorvosoknak, viszont érvényben marad, hogy munkaidejükön kívül nem dolgozhatnak a kórházban.

A fejenként átlagosan kétmillió forintot most 17 szülészorvos kapja meg, illetve kifizetik a 20-nál is több szakdolgozó elmaradt pénzét is.

A szombathelyi kórház szülészeti osztályán szombaton léptették életbe azt, hogy az orvos nem dolgozhat munkaidején kívül az intézményben. Így értelmét vesztette az a régi szokás, hogy a kismamák jó előre megbeszélik a szülés levezetését az orvosukkal.

A kórház a többi osztályon egyelőre nem fizeti ki az ügyeleti időre járó teljes munkadíjat, csak a szülészeten. Horváth Boldizsár főigazgató-helyettes a kifizetésekkel kapcsolatban elmondta: a kórházban 300-nál is több orvos lát el ügyeletet, ha mindegyikük kérné a pénzét, az milliárdos kifizetést jelentene, és csődbe vinné az intézményt.

Közben gondoskodtak arról is, hogy a munkaidőn túl betiltott maszek orvosi tevékenység miatt ne legyenek indokolatlanul megindított szülések. Ezentúl független szakember felügyel majd arra, hogy indokolatlanul, vagy csak azért, hogy munkaidőben szülessen a baba, egyetlen egy császármetszést se hajtsanak végre.
hirdetés