Fizetés nélkül is ment volna…

Nyíregyháza – A Népszabadság online felületén, a nol.hu-n 2013. december 8-án jelent meg egy írás Kácsor Zsolt tollából „Polgármesteri kifakadás: ha kell, hát éljen Eduárd!” címmel. A szerző egyoldalúan polemizál azon, hogy a Kelet-Magyarország fizetett hirdetésben közölt egy nyílt levelet, amelyet egy települési polgármester a térség országgyűlési képviselőjének címzett.

A nol.hu cikkére az érintettség okán a Kelet-Magyarország szerkesztősége reagálási kérelemmel fordult a Népszabadság szerkesztőségéhez, ahonnan egyelőre sem elutasító, sem jóváhagyó választ nem kapott.

A megyei napilap az alábbi reagálási kérelemmel fordult az országos lap főszerkesztőjéhez:

„Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A Kelet-Magyarország szerkesztőségét Szamossályi polgármestere, Bíróné Dienes Csilla azzal a kéréssel kereste meg, hogy közöljük az általa megfogalmazott nyílt levelet. Ebben konkrétumokat nélkülöző általános bírálatok, kérdések és kinyilatkoztatások szerepeltek. A levél tartalmának megismerése után kértem a polgármestert, hogy összegezze a konkrét kifogásait, amelyet szerkesztőségi anyagként, térítés nélkül megjelentetünk, természetesen megadva a reagálás lehetőségét az érintett országgyűlési képviselőnek.

A polgármester nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, ragaszkodott a nyílt levél szó szerinti közléséhez. Lapunk gyakorlatához nem tartozik közlemények, nyílt levelek változtatás nélküli közlése, ezzel szemben mindig teret adtunk és adunk a vélemények ütköztetésének. Ebben a konkrét esetben a polgármester elzárkózott ez elől, és inkább a fizetett hirdetést választotta.

A választások közeledtével valószínűleg hangsúlyosabban jelennek majd meg szerkesztőségünk munkáját érintő különböző elvárások, de független sajtóorgánumként – a mindenkori vonatkozó jogszabályok és sajtóetikai elvek figyelembe vételével – a Kelet-Magyarország fenntartja a jogot, hogy a témaválasztásban és tartalmi kérdésekben saját hatáskörben hozza meg döntéseit.

Kérem a fenti reagálás szíves közzétételét.
A szerkesztőség és az Ön munkájához további sok sikert kívánva üdvözlettel:

Nyéki Zsolt
főszerkesztő-helyettes
Kelet-Magyarország”
hirdetés