FM: a földművelésügyi miniszter következetes a GMO-mentesség mellett

Budapest – Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyesült államokbeli tárgyalásai során is következetesen kiállt Magyarország GMO-mentességéért – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel.

A közleményben arra reagáltak, hogy a Magyar Nemzet pénteki számában arról írt: génmódosított vetőmaggal kisérleteznének Magyarországon, ehhez kért mintát az amerikaiaktól washingtoni tárgyalásán Fazekas Sándor miniszter.

Az LMP ugyancsak azt közölte pénteken, hogy a birtokába jutott dokumentumokból egyértelműen kiderül: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter áprilisi washingtoni látogatásán kutatási célra génmódosított vetőmagokat kért tárgyalópartnereitől. Ezzel szerintük a miniszter szembe ment az alaptörvénnyel.

A Földművelésügyi Minisztérium közleményében úgy fogalmaz: a Magyar Nemzet 2016. június 17-i számában megjelent “GMO-val kísérletezne hazánk” című cikkében a szerző egy “kiszivárgott jelentés”-re hivatkozva hamis vádakkal illeti a miniszter elkötelezettségét a GMO-mentesség témájában.
“A cikk szerzője ismeretlen forrásból származó értesülései homlokegyenest ellentétesek azzal az állásponttal, amelyet hazánk ebben a kérdésben konzekvensen képvisel GMO-mentes politikánk fenntartására vonatkozóan” – közölte a szaktárca.

A Földművelésügyi Minisztérium hangsúlyozza, hogy a GMO-k engedélyezési rendszerét érintően nem támogat semmiféle változtatást.

A tárcavezető az amerikai tárgyalásokon annak adott hangot, hogy Magyarország számára a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése megkérdőjelezhetetlen prioritás a jövőre nézve is – írta közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

– MTI –
hirdetés