Keszthely

2013.01.16. 10:00

Tóparti energia tértől az érzékek kertjéig

Folytatódik a keszthelyi Balaton-part fejlesztése: szobrokat emelnek, tovább bővül a sétány és létrehoznak egy speciális parkot is.

A beruházást újabb sikeres uniós pályázat teszi lehetővé közel 350 millió forint ráfordítással, önkormányzati saját erő vállalása nélkül. A munka során nő a Balaton-part infrastruktúrája és szolgáltatási kínálata, hozzájárulva ezzel az idegenforgalmi szezon meghosszabbításához. A terv összhangban van a területen tavaly megvalósult beruházással, vele szerves egészet alkot.

A műszaki tartalom szerint az Erzsébet királyné útja folytatásában a vasúti síneken túli útszakasz is díszburkolatos sétány lesz, egészen a Balaton és Hullám szállók közötti térig. Megújul a pavilonsor előtt a strandhoz vezető sétány is. Turisztikai központ épül, mely magába foglal kerékpáros pihenőt és információs pontot, bűnmegelőzési irodát, büfét és vizesblokkot. Készül egy új funkciójú „energia tér” egész évben elérhető, különböző rekreációt szolgáló funkciókkal. Ott kap helyet egy 20 méter átmérőjű, kör alakú műjégpálya, a terület központi részére intenzív igénybevételre tervezett skate játékelemek kerülnek, melyekhez mozgatható, a tér átrendezését is lehetővé tevő mobil lelátók készülnek.

   Továbbá, a gyermekek három korcsoportja számára is használható, interaktív elemekből kialakított vízi játékpark készül. A területre rendezvénysátor és mobil színpad felállítására alkalmas szerkezetet építenek be. Új attrakcióként „érzékek kertje” néven különleges illatú és tapintású növényekből speciális park létesül. Két köztéri szobrot is elhelyeznek: Erzsébet királyné alakja a róla elnevezett sétány mellé kerül, a parton pedig Keszthely olimpiai úszóbajnoka, Csik Ferenc emléke előtt kíván tisztelegni a város, szoborral.   

A beruházás több mint húszezer négyzetméternyi területet érint, melynek nagy része zöldfelület-fejlesztés, az elöregedett növényzet cseréje mellett főként füvesítés szerepel a tervekben. A támogatási szerződést várhatóan februárban kötik meg, azután indulhat a közbeszerzési eljárás.

Horányi Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!