Foci helyett boldogsághormon

A foci világbajnokságnak sok hátránya mellett számtalan előnye is van. Így nyár közepén pont elegek azok a másfélórák arra, hogy szép barnára süttethessük magunkat a napon egy jó könyv társaságában.

Az azonban előfordulhat, hogy hosszabbirtják a meccset és ezt észre sem vesszük csak akkor, a pecsenyére pirultunk a tűző napon. Dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász kozmetológus ezúttal a napozás árnyékos oldalára hívja fel a figyelmet.  Azzal kezdi, hogy nyáron nem csak a napozások alkalmával, hanem utcán kertekben, vízparton fokozottan ki vagyunk téve a napfény áldott és káros hatásainak. 

A napozás kedvező hatással van a szervezetünk egészére, például hangulatjavító hatással bír. Fontos a szervezetünkben zajló D vitamin anyagcsere szempontjából, csakhogy a Földünket körülvevő ózonréteg elvékonyodása miatt ma már olyan káros sugarak is elérhetik a Föld felszínét, amelyek korábban soha. 

Csak fokozatosan

Azért, hogy évek múlva is nyugodtan, egészséges bőrrel napozhassunk, fel kell készülni a napozásra, nyaralásra – hangsúlyozza a szakember.  Lényeges, hogy fokozatosan szoktassuk bőrünket a naphoz, fokozatosan emelve a napon töltött időt.  Nem csak tengerparton, tűző napon, hanem árnyékban, utcán, piacon, sportpályán is érhetnek bennünket a napsugarak.

Szélfújás esetén a szél hűsítő hatása miatt nem vesszük észre idejében a bőrgyulladást.

Gondoskodnunk kell a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú fényvédőről. A faktorszám megmutatja, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon leégés nélkül fényvédővel, mint nélküle – figyelmeztet dr. Szondy Györgyi.

Jó a tejföl

Napozás, szabadban, napon tartózkodás alatt fontos hogy a bőrön ne legyen smink. A parfüm, szantálfa-, bergamottolajat tartalmazó kozmetikumok fokozhatják a nap károsító hatását. Bőrgyulladást, a bőr foltosodását okozhatják. Fényérzékenységet idézhetnek elő bizonyos gyógyszerek és a kiskertekben egyes növények – zeller, paszternák – gondozása közben óvakodni kell a napsugárzástól, A bőrrel érintkező növények a fénnyel együtt hólyagos bőrgyulladást okozhatnak. Nem megfelelő fényvédelem esetén a fájdalmas bőrpír, a gyulladás a napozás után kb. 1 órával kezdődik,24 órán át erősödik. Súlyosabb esetben hólyagok is jelentkezhetnek fejfájás, láz, hidegrázás kíséretében.

Enyhébb esetben, ha csak bőrpír jelentkezik használhatunk tiszta vizes borogatást, napozás utáni bőrnyugtató krémet, esetleg a régi házi szerként használt tejfölt. Olajat, vajat, zsírt, tojást, illetve olyan anyagot, amely megszárad a bőrön ne használjunk.Ha hólyagok is jelentkeznek ne használjunk semmilyen szert, hűvös zuhanyozással enyhíthetjük a fájdalmat, amíg felkeressük a háziorvost, vagy a bőrgyógyászati szakrendelést.
hirdetés