Fogadalmat tesznek a Kossuth téren

Dr. Adorján Gusztáv, dr. Pap Judit és dr. Sváb Marianna
Dr. Adorján Gusztáv, dr. Pap Judit és dr. Sváb Marianna - © Fotó: kórház
Nyíregyháza – Az egészségügy teljes spektruma jelen lesz a rendezvényen.


– Minden évben kiderül, hogy a szűréseken találunk magas vérnyomásban szenvedő beteget, akinek a vércukra sem jó, és a táplálkozásán is van mit változtatnia. Az egészségmegőrzésben támpontokat adunk, ha problémát találunk a szűrések során, akkor a megfelelő szakorvoshoz irányítjuk az érintettet – mondta dr. Adorján Gusztáv főigazgató a Jósa András Oktatókórház sajtótájékoztatóján. A hétvégén vasárnap immár 17. alkalommal rendezik meg a Szív világnapját.

Az országos program idei mottója, amellyel motiválttá szeretnék tenni az embereket az életmódbeli változtatásokra: a fogadalom. Ehhez segítséget és tanácsokat is kérhetnek a résztvevők a szakemberektől.

Ki lehet iktatni a kockázatokat

A rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődik zumbával, majd a sátrakban szűrésekre hívják a lakosságot.

– A dohányzás, a mozgásszegény életmód, a táplálkozás és a stressz okozza a szív- és érrendszeri betegségek nagy részét, az összes halálozás 50 százaléka szív- és érrendszeri hátterű. Azzal, hogy kórházunkban több mint 10 éve működik a szívkatéteres labor, a hirtelen bekövetkező szívtragédiákat jelentős számban visszaszorítottuk. A cél és a hangsúly mégis inkább a megelőzésen van – emelte ki dr. Sváb Marianna kardiológus főorvos a tájékoztatón.

A rendezvényen közvetlenül lehet kérdezni, tanácsot kérni a szakorvosoktól, védőnőktől, pszichológustól, mentálhigiénés szakembertől.

KO
hirdetés