Fogadna idegeneket a konyhájában? Egy új appal eladhatja, amit főzött!

Fogadna idegeneket a konyhájában? Egy új appal eladhatja, amit főzött!
Vásárosnamény, Budapest – Elstartolt az a szolgáltatás, mely az otthon főzőcskézőket és a környéken járó éhes embereket köti össze. A szakács eldönti, mit főz, a felhasználó pedig bejelentkezik, ha tetszik neki a menüsor.

Képzeljék el, hogy egy házaspár céltalanul sétálgat az utcán, mikor a feleség megéhezik. Megkéri az urát, hogy egyenek valamit, mert ő farkaséhes. Erre a családfő előkapja az okostelefonját, belép a Yummber nevű alkalmazásba, és máris bejelentkezik a szomszéd sarkon élő Marika néni töltött káposztájára.

Első olvasásra kicsit furcsának tűnhet a fenti szituáció, ám higgyék el, nem légből kapott.

Megyei közreműködő

A Yummber nevű szolgáltatás célja az, hogy összekösse a négy fal között főzőcskézőket a környéken kószáló éhes felhasználókkal. Az alkalmazás már működik, a fejlesztésében pedig egy vásárosnaményi születésű fiatalember is közreműködött. Vezse Árpádot arra kértük, néhány szóban mutassa be lapunk olvasóinak is az alkalmazást.

– Azok, akik szakácsként regisztrálnak a Yummberbe, a menüt – ez akár két adag húsos palacsinta is lehet – az általuk megszabott áron legkésőbb az aktuális napon feltölthetik a rendszerbe. Ezután várni kell, hogy akad-e éhesszájú jelentkező a főztjükre a szakács által meghatározott idősávban – ismertette a „sharing economy” elvén működő alkalmazás alapjait Vezse Árpád.

A fejlesztésben oroszlánrészt vállaló férfi felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem a szó klasszikus értelmében vett lakásétterem, hanem ez egy egészen más elven működő rendszer.

– Itt senki sem főz napokon át, nincs feltétlenül tökéletesen megterítve, nem feltétlenül szól halk dzsesszzene a háttérben, ide nem kell jóval korábban bejelentkezni. A Yummber másról szól. Ha valakire hirtelen rátör az éhség, az alkalmazáshoz tartozó térkép segítségével kiválasztja a környékén lévő aktív vendéglátót, aki ha visszaigazol, hogy fogad, már mehet is hozzá mondjuk paprikás csirkét enni. Fontos, hogy a szakácsnak minden esetben fel kell tüntetnie, hogy mit kínál, és mennyiért.

Bankkártyáról vonják le

Az ételért járó fizetséget közvetlenül fogyasztás után a vendég által megadott bankkártyáról vonja le a rendszer. A vendéglátók keresetüket hetente, a következő csütörtökön kapják meg az összesített elszámolással együtt.

– Eddig 760-an jelentkeztek, ennél azonban a lemorzsolódás miatt minden bizonnyal kevesebb lesz az állandó Yummberezők száma, de nem is az a cél, hogy több ezren csatlakozzanak – fogalmazott lapunknak Vezse Árpád.

Előzetes casting

A jelentkezők erős castingon estek át, ki kellett tölteniük egy kérdőívet, és sokukkal személyesen is találkoznak. Aki úgy érzi, fél attól, hogy másokat engedjen a lakásába, annak azt tanácsolják, első körben ne csatlakozzon a Yummberhez.

Mindenki eldöntheti, hogy kit enged be

Lényeges, hogy mindenki eldöntheti, kit enged be a lakásába, átnézheti például az adott vendég értékelését, amit az előző házigazdái töltenek föl róla. Ha fogadja, akkor az éhes felhasználónál megjelenik a cím, illetve hogy mennyi idő múlva ér oda. Ezután létrejön a találkozó: aki éhes, jóllakik, aki főzött, az meg eladja a főztjét.

Minden tranzakció bankkártyán keresztül megy, készpénzes forgalom nincs, így minden követhető. Aki egyszer valahová bejelentkezett, az hozzájárul, hogy levonják az összeget. A Yummber a saját jutaléka levonása után minden héten utalja a pénzt a házigazdáknak, így aki sokat és jól főz, annak ez egy jó bevétel lehet – állítják a fejlesztők.

KM
hirdetés