Fogalmunk sincs, mivel etetnek bennünket – egyre több a visszahívott termék

Mindennapi kenyerünk... és ínycsiklandozó péksüteményeink is nyomon követhetőek
Mindennapi kenyerünk... és ínycsiklandozó péksüteményeink is nyomon követhetőek
Nyíregyháza – Általában olyan cégek követnek el súlyos mulasztásokat, amelyeknél a profit fontosabb az élelmiszer-biztonságnál.


– Az élelmiszerbotrányok Szabolcs-Szatmár-­Bereg megyét nem érintették, azonban az uniós tagállamokban működő élelmiszer-biztonsági riasztási rendszernek köszönhetően természetesen tudunk ezekről – nyugtatta meg a régiónkban élő fogyasztókat elöljáróban dr. Vajda Lajos megyei főállatorvos, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály vezetője.

– Az élelmiszerlánc valamennyi területére odafigyelünk, a növénytermesztéstől kiindulva az állattartáson át az élelmiszer előállításáig, forgalmazásáig, röviden a „termőföldtől az asztalig”. A forgalmazók, kereskedők jogkövető magatartása évről évre javuló tendenciát mutat, mindössze apró hiányosságokkal találkozunk, ezek biztonsági kockázata alacsony.

Minden bejelentést vizsgálnak

– A mi megyénkben nem hallani trükkös átcímkézésekről, aggasztó higiéniai körülményekről, ami a rendszeres ellen­őrzésekkel is magyarázható. Ha kiderülne, hogy gond van egy-egy termékkel, termékcsoporttal, azonnal gondoskodnánk róla, hogy a problémás árucikkek lekerüljenek a boltok polcairól. A gyártók emellett rendszeres belső önellenőrzéseket is tartanak.

– A többlépcsős élelmiszer-biztonsági kontroll mellett hangsúlyozni kell a fogyasztók felelősségét is: legyünk tudatos vásárlók, figyeljünk oda a címkéken található szavatossági, felhasználási és tárolási információkra! – tanácsolta a főosztályvezető, hozzátéve: számtalan lakossági bejelentést kapnak, melyek mindegyikét igyekeznek kivizsgálni. Elmondta: sajnos sok az alaptalan panasz, előfordul, hogy egy-egy kirúgott dolgozó a bosszú eszközeként tekint a hatóságra. A valós, megalapozott bejelentésekre azonban mindig nyitottak, még ha névtelenséget kér is a panaszos.

Grammra pontos adminisztráció

– A cégünknél is működtetett IFS minőségbiztosítási szabvány előírja a termékeink nyomon követhetőségét – mondta el érdeklődésünkre Krámer Zoltán, a Nyíregyházi Kenyérgyár Kft. ügyvezető igazgatója. – Az alapanyagok például kapnak egy nyomonkövetési számot, így pontosan tudjuk, melyik napon, milyen mennyiségben és szavatossági idővel, melyik beszállító partnertől érkezett hozzánk, s mikor használtuk fel. Ha bármilyen probléma adódna, ez alapján gyorsan kiderül, hol csúszott hiba a folyamatba. Aztán ott van a termékvisszahívás rendszere, és akkor a szúrópróbaszerű ellenőrzésekről még nem is beszéltünk. Mivel a sütőiparban a termékek nagy részét 250 Celsiuson hőkezeljük, szinte kizárt, hogy kívülről baktérium kerüljön az élelmiszerbe. Rendszeres a kártevő- és rágcsálóirtás az üzem területén, amit külső partnerekkel végeztetünk. Az élelmiszerszabványok (IFS és DLC) betartását évente auditálják.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a termékeiket még soha nem kellett visszahívni, csupán tesztjelleggel végeztek ellenőrzéseket.

Átvilágítják a termékeket

Tajta-Garay Fruzsina, a cég minőségbiztosítási vezetője szerint bármilyen komoly biztonsági rendszerek is szavatolják az élelmiszerek fogyaszthatóságát, előfordulhatnak haváriahelyzetek.

Úgy vélte, általában olyan cégek követnek el súlyos mulasztásokat, s dobnak piacra szennyezett termékeket, akiknél a profitszerzés előbbre való az élelmiszer-biztonságnál. Bizakodásra ad okot, hogy egyre több gyártó használ olyan modern fémdetektort, ami kiszűri az idegen anyagok jelenlétét a termékben. E rendszerek nélkül ugyanis 100 százalékos élelmiszer-biztonság nem garantálható.

KM-MJ, PI

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 22-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés