Foglalkoztatási konferencia Edelényben

Kedden tartják az edelényi foglalkoztatási konferenciát, amelynek a Coburg-kastély ad otthont.

Az Edelényi kistérségben komoly társadalmi problémát jelent a munkanélküliek magas száma és az ebből fakadó megélhetési problémák. Ezen csak összefogással és minden anyagi lehetőség kihasználásával javíthatnak. Ezt felismerve Edelény önkormányzata és az Edelényi Kistérség Többcélú Társulás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központtal és még további tizenhárom partnerrel együttműködésben európai uniós pályázatot nyújtott be a Regionális Fejlesztés Operatív Program „A foglalkoztatást elősegítő tevékenységek helyi koordinációjának elősegítése” (ROP 3.2.1) című intézkedés keretében, Az Edelényi kistérség foglalkoztatási stratégiájának kialakítása, Foglalkozatási Paktum létrehozása címmel.

A pályázatot a kiíró sikeresnek értékelte és ennek megfelelően 19 millió 840 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a projekt céljainak megvalósításához. A támogatási szerződést júniusban írták alá, amelynek értelmében a megvalósítás július 1-én kezdődött és június 30-án fejeződik be. A projekt feladataként tűzte ki az edelényi kistérség foglalkoztatási stratégiájának elkészítését, annak érdekében, hogy az országos és a megyei átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliségű térségben stabilizálódjon, majd növekedjék a foglalkoztatási színvonal.

 A stratégia elkészítése újszerű megközelítésben történt, mivel a kistérség foglalkoztatottságának növelésében érdekelt helyi partnerek, önkormányzat, munkaügyi központ, vállalkozások, szakképző és képző intézmények, kamara és civil szervezetek partneri együttműködésével került kialakításra. A stratégia teljes dokumentációja a projekt hivatalos honlapján http://www.edelenypaktum.hu olvasható.

A stratégia dokumentumainak készítésével párhuzamosan történt a közreműködő helyi szereplők folyamatos, rendszeres és fenntartható együttműködési feltételeinek megteremtését célzó foglalkoztatási megállapodás előkészítése. Ennek eredményeképpen a június 27-én délben az edelényi foglalkoztatási konferencián kerül aláírásra az edelényi foglalkoztatási paktum. A paktumot aláíró 17 szervezet partneri együttműködést vállal, az aláírásra kerülő dokumentumban, a kistérség foglalkoztatási stratégiájának végrehajtására. A paktum nyitott minden olyan szervezet számára, amely vállalja annak céljait, valamint elismeri felelőségét és lehetőségeit a térség foglalkoztatási helyzetében.
Legfőbb céljuk, hogy a program megvalósításának eredményeként a kistérségben élő munkanélküliek száma csökkenjen és ezáltal a kistérség lakóinak életminősége érezhetően javuljon.
hirdetés