„Fogorvos-para” jellemzi a magyarokat?

Nyíregyháza – Egy fogorvos doktornő segítségét kértük, hogy választ keressünk arra, vajon miért tartunk annyira egy-egy fogászati vizittől, illetve kezeléstől? Miért húzzuk-halasszuk ezeket az időpontokat? A fájdalom tántorít el minket? Vagy az anyagi vonzat?

Az embereknek egy kellemes naphoz ritkán kapcsolódik a fogorvosi vizit, sőt épp ellenkezőleg, a fogorvoshoz akkor szoktunk menni, amikor már fáj a fogunk. Ezzel kapcsolatban a fogorvosoknak is bizonyára van véleményük.

Megkerestük Dr. Szokol Diannát és arról kérdeztük, hogy miért félnek az emberek annyira a fogorvostól:

„Sajnos, a jellemző tendencia valóban az, hogy akkor megyünk el a fogorvoshoz, amikor már fáj a fogunk, és ez gyakran fájdalmas kezelést jelent, ami újabb ördögi körhöz vezet, mert a fájdalmas emlékek miatt, legközelebb is csak akkor megyünk, ha muszáj, pedig egy látogatás a fogorvosnál nem feltétlenül kell, hogy fájdalmas legyen.

– Pedig egy tömés nem kellemes élmény.

„Ez igaz, de nem csak akkor kell elmennünk a fogorvoshoz, ha a lyukas fogunk miatt már feldagadt az arcunk. Sokszor halljuk a médiában is, és mi fogorvosok sem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres felülvizsgálat megelőzheti a komolyabb bajokat.”

– Tehát, akkor is menjünk a fogorvoshoz, ha nincs semmi bajunk?

„Az emberek tudják, hogy az autójukat rendszeresen szervizbe kell vinni, vagy, hogy a porszívó porzsákját is kell néha üríteni. Így van ez a testünkkel is, pláne a fogainkkal, amelyeket nap, mint nap nagy igénybevételnek teszünk ki. Lehet, hogy tünetmentesek vagyunk, de fogorvosunk észrevehet olyan problémákat, amelyet ha időben kezelünk, nem vezet fájdalmas kezeléshez, pl. fogfúráshoz. Amennyiben ez mégis szükséges ne felejtsük el, hogy a fogorvost mindig a gyógyító szándék vezeti, egy esetleges fájdalmas beavatkozás a fogunkat is megmentheti.”

– Mint az élet minden területén, itt is fontos, hogy milyen anyagi vonzata van a fogorvosi kezeléseknek, sokan azért nem mennek, mert attól tartanak, hogy magas lesz a számla.

„Igen, ezzel kapcsolatban is sok a téveszme, pedig a társadalombiztosítás sok kezelést támogat, tehát a páciensek ez nem kerül pénzbe. Sajnos, ha elhanyagoljuk fogain egészségét, akkor az szinte bizonyosan előbb vagy utóbb költségesebb kezeléshez vezet, amelyet már nekünk kell kifizetnünk, ezért is javasolt a rendszeres felülvizsgálat.”

– Akkor lehet nem is spórolunk, ha csak húzzuk-halasztjuk a vizitet?

„Sajnos igen, ez is előfordulhat. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak lyukas fogaink lehetnek a probléma forrásai. Esztétikus mosolyunk, jól ápoltságunk része az egészséges fogsor is. Sokunk nem is tudja, hogy az esetleges szájszag, vagy egyéb kellemetlen tünet megszüntethető fogorvosi kezeléssel, és ezzel is növelhetjük önbizalmunkat, javíthatjuk társadalmi kapcsolatainkat.”

– Mi mit tehetünk azért, hogy ne kelljen félnünk a fogorvosi vizittől?

„Mi is sokat tehetünk azért, hogy a fogorvosi vizit után is mosolyogni tudjunk. A rendszeres és helyes otthoni fogápolás sokat segíthet. Fordítsunk figyelmet fogkefénk állapotára, rendszeresen cseréljük, érdemes a fogkrémeket is időnként változtatni.”

– Milyen tanácsot tudna adni, hogyan válasszunk fogkefét és fogkrémet, hiszen a választék több mint bőséges.

„Igen, nehezen tud az ember választani, és  nem is biztos, hogy pontosan tudjuk mire van szükségünk. Érdemes felkeresni fogorvosunkat, és tanácsot kérni tőle. A helyes fogápolással kapcsolatosan tudnivalókban is szívesen segítünk. Végezetül pedig, szeretném újra hangsúlyozni, hogy a fogorvosunkat mindig a segítő szándék vezeti, és ha betegként együtt tudunk működni a kezelés során, akkor nem lesz mitől tartanunk.”

– K. A. –
hirdetés