Fokozódó allergiás helyzetek

Fokozódó allergiás helyzetek
© kép: getty images
Alighanem keresztallergia – hallom még ma is a rendelőben elhangzottakat, ahová egy tálka eper elfogyasztása után sec perc alatt felismerhetetlenre dagadt arcú tinilányommal rohantunk egykor. Galambos Béla jegyzete.

Nem mondom, hogy az ilyenkor borítékolható fulladásveszélyre gondolva nem kellett legyűrni a készülődő pánikot, de tény, hogy az orvos megnyugtató közelsége, no meg az eredményt hozó szuri jótékonyan hatott betegre, szülőre egyaránt.

Nem is értem, lányunk kitől örökölte ezt a hajlamot, hiszen anyja, apja nem szenvedett ilyen problémától, melyet szakkönyvek így definiálnak: „Allergia az immunrendszer túlzott reakciója a környezeti hatásokra. Az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót kiváló allergének lehetnek a pollenek, állatszőr, rovarcsípés, házi poratka, állati és növényi termékek minden fajtája”.

Ám az idők változnak: napok óta viszket az orrom, tegnap reggel pedig a fürdőszobatükörből egy dagadt szemhéjú pasas bámult rám. Igaza lehet az immunrendszerünket egy olyan edényhez hasonlító elméletnek, ami ha csordultig telítődik allergénnel, vagy a szervezetünknek ismeretlen vegyületekkel, addig sosem volt allergiás tüneteket produkálhat.

Valamiért eszembe jut A tanú című kultuszfilm legendás mondata: a nemzetközi helyzet egyre fokozódik! Egyre több mindenre leszünk valamennyien allergiásak. Tegnap betelefonáló olvasónk például arra, hogy szemben az újságban olvasott száz forinttal, csupán 65 forint a meggyár a helyi felvásárlónál.

Galambos Béla
hirdetés