Fókuszban az öntözés

A szakemberek beszélnek az alma megfelelő permetezéséről is
A szakemberek beszélnek az alma megfelelő permetezéséről is - © Illusztráció: KM-Archív
Újfehértó – Az érdeklődők információt kaphatnak a tápanyag-utánpótlás fontosságáról is.

A Tész-Ész Nonprofit Kft. a FruitVeB közreműködésével alma szakmai napot és gépbemutatót ­szervez, melynek Újfehértó ad otthont április 23-án, hétfőn.

– A szakmai nap fő témája az öntözés fontossága. Ziv Charitt nemzetközileg elismert szakember beszél majd a növény víz- és tápanyagszükségleteinek alapjaitól az öntözőberendezések felépítésén át arról, hogy mire is kell odafigyelni, mik lehetnek a buktatók egy öntözőrendszer kiépítésénél, kezelésénél. Az érdeklődők információt kaphatnak még a tápanyag-utánpótlás fontosságáról, valamint arról, hogyan lehetséges tökéletes fedettséget elérni csupán 200-300 liter permetlé felhasználásával – tájékoztatta lapunkat dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke. Az április 23-ai rendezvényre a www.kerteszpotal.hu oldalon, a „Rendezvény” fül alatt lehet jelentkezni.

A FruitVeB-ről röviden: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat országos hatáskörű szakmaközi szervezete, mely szakmai hátteret biztosít az ágazatot érintő kormányzati döntések előkészítéséhez. A FruitVeB az unió által elismert struktúrában végzi érdek­egyeztető munkáját, amely átfogja a feldolgozóipari termékkört is, segíti a termelői szervezetek (Tész-ek) működését, továbbfejlődését, szervezi a zöldség-gyümölcs ágazat közösségi marketingjét.

Ösztönzik a fogyasztást

A nemzetközi „5 a Day” programhoz kapcsolódva működteti a magyar zöldség-gyümölcsfogyasztást ösztönző programot „Naponta 3×3 félét” néven. A FruitVeB továbbá képviseli a magyar zöldség-gyümölcs ágazatot az EU zöldség-gyümölcs fórumain, kiállításokon, és kapcsolatokat épít a nemzetközi szakmai szervezetekkel, tanácsadással, képzések szervezésével segíti a minőségbiztosítási rendszerek kiépítését, hazai elterjedését, illetve szakmai információkat nyújt az internetes oldalán a szervezet tagjai számára.

Program

08:30-09:10: Regisztráció

09:10-9:20: Köszöntő – Csizmadia György, Tész-Ész Nonprofit Kft.

9:20-9:40: Alma tápanyag-utánpótlása – Kaponyás Ilona, IKR Agrár

9:40-10:10: Jégháló alatti intenzív almatermesztés előnye, hátránya, fajtahasználat. Illés Attila és Varga László–Fruitconsulting Kft.

10:25-12:25: Gyümölcsültetvények tápanyagmenedzsmentje – Ziv Charitt,

agronómus Netafim (előadást fordítja: Kéki László kertcenter.com)

12:25-12:45: Hozzászólások, kérdések majd ebédszünet

14:00-15:45: Gyümölcsültetvények tápanyagmenedzsmentje – Ziv Charitt agronómus

15:45-16:05: Az alma permetezése 200-300 l/ha permetlével elégséges? Az

elektrosztatikus permetezés tapasztalatai – Dmker Kft.

16:10: Támrendszeres ültetvény megtekintése, gépbemutató

TG
hirdetés