Földön, vizen és levegőben érkezik az illegális dohány

Évente 37 millió szál cigaretta gurul át a határon
Évente 37 millió szál cigaretta gurul át a határon - © Fotó: archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az illegális jövedéki termékek felderítésének leghatékonyabb „eszköze” a pénzügyőr.

Legutóbb egy naponta közlekedő buszjáraton találtak 8 millió forint értékű cigarettát a pénzügyőrök. A vezetőfülke speciálisan csempészetre kialakított padlólemeze alatti rész rejtette az illegális árut. Volt már példa az ukrán határnál arra is, hogy drónnal juttatták át az illegális dohány­árut, sőt a csempészetre használt autókat hatósági vagy szolgáltató járműveknek is próbálták álcázni.

Tavaly kétmilliárd forint értékű illegális cigarettát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal; a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pénzügyőrök mintegy 67 millió forint értékű jövedéki terméket koboztak el, amivel az orgazdák több mint 336 millió forint vagyoni hátrányt okoztak volna az államkasszának. A lefoglalt jövedéki termékek többsége illegális dohány, vagy dohányáru volt, mintegy 59 millió forint értékben – számolt be lapunknak Aszalós Andrea a NAV sajtó-és kommunikációs osztályának bűnügyi szóvivője.

Új módszerek a láthatáron

A számok mögött trükkös csempészek bújnak meg, az ukrán-magyar határszakaszon pedig megsokszorozódik a fináncok terhe.

– A pénzügyőrök, pénzügyi nyomozók a nap 24 órájában figyelik a megye 137 km-es határszakaszát, és a zöldhatárt. A határátkelők közötti területeket kétszer két fős járőrcsapatok tartják szemmel – mondta el a szóvivő. Arra a kérdésünkre: változtak-e a csempészek módszerei, ugyanis a sajtóban megjelent hírek szerint drónokkal is „repült már át” csempészáru a határon, a szakember azt válaszolta: a pénzügyőrök szinte valamennyi csempésztrükkel találkoztak az évek során.

Veszélyes megoldások

Az elkövetési módok inkább ismétlődnek, mintsem változnak. Találtak dohányárut mosóporban, süteménylapok között, szeletelt kenyérben. Az elkövetők általában a járművek üregeibe, kerekeibe rejtik a csempészárut, sőt gyakran át is alakítják azokat. A szerkezeti módosítások azonban veszélyesek is. Az átalakított üzemanyagtartályok önmagukban is kockázatosak, ezért a pénzügyőrök is nagyon körültekintőek a felderítéseknél.

– Az olcsó drónok távirányítási távolsága kicsi, a több kilométer hatótávolságú viszont költséges szállítóeszköz, ezért jellemzőbben „serpák” hozzák át a zöldhatáron a csempészárut. A tiszai határszakasz mentén az úsztatásos módszer a gyakori, amikor házi készítésű eszközökön vagy azok alatt próbálják átjuttatni a határon az árut – nyilatkozta Aszalós Andrea bűn­ügyi szóvivő.

KO
hirdetés