Folt hátán folt: gödrök az utakon

Először a forgalmasabb, majd a mellékutak kerülnek sorra
Először a forgalmasabb, majd a mellékutak kerülnek sorra - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az idei hosszú és fagyos tél talán még az elmúlt évekhez képest is jobban ott hagyta a nyomát az utakon. A gépjárművezetők csak reménykedhetnek, hogy az útjavítók foltjai időben a lyukakba, mélyedésekbe kerülnek, s nem kell anyagi károkkal számolniuk.

A legtöbbet már kijavították

Mivel megyénkben sem volt túlságosan rózsás a helyzet, megpróbáltuk megtudni, hogy áll most a helyzet kátyúfronton. Mindezt azért is fontosnak érezzük, mert a gépjárművezetők többsége még mindig nincs tisztában azzal, mik a lehetőségei egy úthiba okozta sérülésnél.

Először a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonke­zelő Kft.-hez fordultunk, hogy megtudjuk, mennyire súlyos a helyzet a megyeszékhely útjain. Dicső Péter, a cég út- és közterület-kezelési csoportvezetője elmondta lapunknak, hogy útellenőreik minden önkormányzati utat felülvizsgálnak, de lakossági bejelentések alapján is kapnak információkat arról, hol szükséges javításokat végezni.

– Az idén munkatársaink eddig közel 190 helyszínen végeztek útjavításokat. A helyreállításokat az utak besorolásának megfelelő sorrendben látja el társaságunk. A főbb tömegközlekedési útvonalak, az egyes és kettes kategóriába sorolt utak, illetve a gyűjtőutak úthibáinak javítása már befejeződött, jelenleg a kisebb forgalmú lakóutak javítását végezzük az ilyenkor szokásos hideg kátyúzásos technológiával.

– Az év első két hónapjában 53 tonna hideg aszfaltot használunk fel, melynek értéke nettó 1,4 millió forint, de év végére a felhasznált mennyiség elérheti a 150 tonnát. A hideg kátyúzásos technológiánál nyilvánvalóan tartósabb a nagy felületen, meleg aszfalttal végzett útjavítás, amelyet csak a hőmérséklet emelkedését követően, azaz előreláthatóan május-június hónapban lehet elkezdeni.

A csoportvezető elmondta: az olyan kár­eseményekért, amelyek a kátyúk számlájára írhatók, az út ke­zelője is felelősséggel tartozik. Így az önkormányzati utaknál nyilvánvalóan a NyírVV Nonprofit Kft.-nek kell bejelenteni a kárt, a továbbiakról pedig a biztosítótársaság határoz.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjét, Velkei Lillát is hasonlókról kérdeztük. Elárulta, hogy a cégük elektronikus ügyfélszolgálatára a januári, februári hónapokban az országból összesen 15 ilyen jellegű bejelentés érkezett, ami a tavalyi 719 kárbejelentéshez képest – amiből 346 esetben fizettek is – rendkívül elenyésző. – Mivel a benyújtott kár­igényt számtalan szubjektív tényező befolyásolja, a tényleges kár összege – rendezett jog­alap esetén – igazolt számlák és kárszakértői vélemény alapján állapítható meg – sorolta.

Ha nincs kapacitás, ott a tábla

Természetesen a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek is saját útellenőri hálózata van, s több mint száz ellenőr járja rendszeresen az utakat. Mindemellett a lakossági bejelentéseknek is igen nagy hasznukat veszik. Egyébként a cég munkatársai egész évben javítják az úthibákat, amelyekért a szakemberek szerint elsősorban az egymást váltó meleg-hideg időszakok, vagyis az olvadási-fagyási ciklusok felelősek.

A balesetveszélyes kátyúk javítását követően sorrendben a gyorsforgalmi és főutakon, majd folyamatosan haladva a kevésbé forgalmas, négy-öt számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be. A kapacitás végessége miatt az észlelt, de még nem kijavított kátyúkra táblával hívják fel a figyelmet a közútkezelő munkatársai.

KM


Napi ötven üzenet a városgondnoknak

Szinte a nap 24 órájában fogadja a nyíregyháziak hívásait a megyeszékhely városgondnoka, Bordás Béla. Szolgálati mobiljára számtalan bejelentés érkezik arról, hol milyen problémát tapasztalnak a lakosok, közlekedők, ő pedig egész nap járja az utcákat, tereket, hogy meggyőződjön róla, pontosan milyen természetű és hogyan orvosolható a gond.
– Napi félszáz értesítést kapok, ezek egy része a közlekedéssel, az útviszonyokkal kapcsolatos. Attól függően, hogy a szóban forgó útnak ki a kezelője, a jelzéseket vagy a Magyar Közútnak, vagy a NyírVV-nek továbbítom. Minden esetben előbb személyesen győződöm meg arról, hogy valós-e a probléma, feljegyzéseket és fotókat készítek a helyszíneken, így segítve a szakemberek munkáját – mondta a városgondnok.
hirdetés