Folyamatos a fejlődés

Akt.:
(Szemben balról) Barna Judit, Kovács-Nagyné Zilahi Eleonóra, Tirpák Zsolt, Hüse Attiláné, Pénzes Csilla
(Szemben balról) Barna Judit, Kovács-Nagyné Zilahi Eleonóra, Tirpák Zsolt, Hüse Attiláné, Pénzes Csilla - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A gyorsuló fejlődés miatt az oktatásban nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is fókuszálni kell.

– 2018 nagyon izgalmas volt, hiszen új vállalatok telepedtek meg Debrecenben, s mind számára az egyik legfontosabb kérdés, lesz-e elegendő számú és megfelelő felkészültségű szakember. Idén legfontosabb célunk, hogy – a tízezres tanulói létszámot meghaladva, a 11–12 ezer felé közelítve – minőségi képzést biztosítsuk a centrum tanulói számára. Hiszen Debrecen fejlődése mellett a megatrend, a negyedik ipari forradalom rendkívül nagy hatást gyakorol mindennapjainkra, a technológiai megújulás robbanásszerűen jelentkezik. Ehhez kell igazítani a tanulóink tudásszintjét, és a tanáraink felkészültségét – mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a keddi sajtótájékoztatón. Az eseményen a főigazgató három témakört járt körbe: az intézményi környezet vonzóbbá tételét, a pedagógusok szakmai továbbképzését és a karrier lehetőségeit a szakképzésben.

Infrastrukturális fejlesztések

– A DSZC mindent megtesz annak érdekében, hogy fejlessze az intézményi környezetet. Már kicserélődtek a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium nyílászárói, megújultak a Baross Gábor Középiskola Kollégiuma nyílászárói, szigetelése, tetőfedése. A Beregszászi Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola energetikai korszerűsítése is megvalósul, jelenleg a nyílászárókat cserélik, s nagy álmunk, hogy a munka belső felújítással folytatódjon, hogy korszerűbbé váljanak a műhelyek. Azt szeretnék, ha ez az iskola a legmodernebb technológiával felszerelt járműipari központként működhetne – emelte ki Tirpák Zsolt. Azt is elmondta, a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma szintén felújítás előtt áll. A források rendelkezésre állnak, rövidesen indulhatnak a kivitelezési munkálatok, s a tanműhely korszerűsítését is folytatni fogják. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola épületében is elkezdődött a szigetelés és a nyílászárók cseréje.

A főigazgató arról is beszámolt, be szeretnének kapcsolódni a „21. századi szakképző iskolák” programba, melynek keretében újabb intézmények újulhatnak meg.

A tanműhelyek fejlesztése is halad. A Mechwartban lezárult a közbeszerzési eljárás a CNC-labor fejlesztésére, a Brassaiban egy Ipar 4.0-labor kialakítását tervezik, és céges támogatással beszereztek egy 3D-s nyomtatót. A további tervek között szerepel egy itt kialakítandó járműipari, a Mechwartban pedig egy mechatronikai labor.

– A középpontban a gépipar, járműipar, elektronika áll, hiszen igazodnunk kell a gazdaság fejlődési irányához. De mindez nem azt jelenti, hogy a többi iskolában nem lesznek fejlesztések – hangsúlyozta a Tirpák Zsolt.

Pedagógusképzés, továbbképzés

A főigazgató kifejtette, az egyetemmel való együttműködést nagyon jónak tartja, és idén új területeket szeretnének nyitni, hogy biztosíthassák a magasan képzett pedagógusok utánpótlását. – Eddig is élt az a gyakorlat, hogy az oktatók a térségben jelenlévő cégek képzésein vettek részt. Ezt szeretnénk erősíteni az Innovációs Szolgáltató Központ megalakításával, amelynek két egysége, a tudásközpont és a képzési központ kapcsolatot tart a gazdaság résztvevőivel, hogy a mérnöktanárok megismerhessék a legmodernebb technológiákat – zárta a beszámolót Tirpák Zsolt.

Több jelentkező

A beiskolázásról szólva keddi sajtótájékoztatóján Tirpák Zsolt kifejtette, szombaton három intézményükben zajlik majd felvételi, ez azt jelenti, hogy tíz százalékkal többen jelentkeztek a DSZC-ben írásbeli felvételire, mint tavaly. Az érettségizetteknek mintegy ötven ingyenesen megszerezhető szakmát ajánlanak.

Mint mondta, a minőségi képzés még nagyobb hangsúlyt kap: az év eleji mérések alapján a tanulók tudásszintjét össze fogják hangolni az átadandó ismeretekkel, s ettől a tanulmányi eredmények javulását várják. – Nem lehet sablonosan tanítani, hanem a közösség igényeit figyelembe véve kell építkezni! – hangsúlyozta Tirpák Zsolt. Örömtelinek nevezte azt, hogy a szakképzési centrum intézményeiből összesen 274 tanuló jelentkezett országos szakmai tanulmányi versenyre, s hozzátette, a felkészülésben minden segítséget megkapnak majd.

Új segítség az elhelyezkedéshez

– Újdonság, hogy a február 1-jén létrejövő Karrieriroda működése teret nyit a kis- és középvállalkozásoknak is, akik eddig a szakképzésbe való bekapcsolódásban lépéshátrányban voltak. Ugyanakkor munkaerőgondjaik, fejlődésük a város fejlődésének ugyanúgy kulcsa, mint a nagyobb vállalatoké – fogalmazott a főigazgató. A DSZC tanulóinak 70 százaléka szakgimnáziumban tanul, és csak 30 százaléka szakközépiskolás. Mivel a duális képzés, amelyben a diákok gyakorlati oktatása egy-egy gazdálkodó szervezetnél folyik inkább szakközépiskolákra jellemző modell, a centrum tanulóinak nagy része nincs kapcsolatban a helyi vállalatokkal. Szándékaik szerint ezen is változtatni fog a Karrieriroda.

PtkI


Tirpák Zsolt főigazgató
Debrecen - Kiváló pedagógusok, karrier a szakképzésben, megújuló iskolai környezet és tanműhelyek. Az első félév rövid értékelése, a beiskolázás és az elkövetkező időszak feladatai, fejlesztései szerepeltek a Debreceni Szakképzési Centrum keddi sajtótájékoztatójának témái között. Kiváló pedagógus...
hirdetés