Fontos a vaddisznótetemek felkutatása

A házi sertés fogékony a vírusra
A házi sertés fogékony a vírusra - © Illusztráció
Nyíregyháza – Nemzetgazdasági érdek, hogy a fertőzés behurcolását minden lehetséges eszközzel megakadályozzuk.

Az afrikai sertéspestis (ASP) a közelmúltban két szomszédos országban, Ukrajnában és Romániában is felütötte a fejét. Kiemelt nemzetgazdasági érdek, hogy a fertőzés behurcolását minden lehetséges eszközzel megállítsuk, megakadályozzuk, megyénkre ebben a tekintetben kiemelt szerep hárul.

– Kulcsfontosságú, hogy aki elhullott vaddisznót talál, az azonnal jelentse az illetékeseknek. Ezzel segít a sertéspestis elleni küzdelemben, sőt a sikeres mintavétel esetén még támogatást is kaphat – kezdte lapunk tájékoztatását Román István.

A határon megállítani

A megyei kormánymegbízott kiemelte: az ASP elleni védekezés kulcsa elsősorban az, hogy sikerül-e a határon megállítani a vírust, de az is fontos, hogy a megelőzésre is felhívják a lakosság és az állattartók figyelmét.

– Adott esetben ugyanilyen lényeges lehet a betegség megjelenésének minél korábbi felismerése – tette hozzá Román István kormánymegbízott.
A vírust a legkönnyebben a szabadban élő, már fertőzött vaddisznók terjesztik. Az ASP elsősorban nem a kilőtt, hanem az elhullott vaddisznóból mutatható ki, éppen ezért az egyik legfontosabb feladat az, hogy az elhullott tetemeket megtaláljuk, abból pedig az állategészségügyi szolgálat munkatársai mintát vehessenek és diagnosztizálhassák a vírust.

– A vadászatra jogosultakat az ezzel összefüggő intézkedésekről már tájékoztattuk – fogalmazott a megyei kormányhivatal vezetője. Román István szerint az erdőkben, a természetben azonban nem csak a vadászatra jogosultak fordulnak meg, hanem a kirándulók, a mezőőrök vagy a mezőgazdasági munkát végzők is. Ezért is fontos, hogy ők is tudják, mit kell tenniük akkor, ha véletlenül egy elhullott vaddisznót találnak.

Jelentsük be!

– Ha bárki a természetben vaddisznótetemre bukkan, a helyszín pontos meghatározásával, lehetőleg a GPS-koor­dinátákkal, írásban jelentse azt be az illetékes járási hivatalhoz! Amennyiben a bejelentés alapján megtalálják a szakemberek a tetemet és megtörténik a mintavétel, akkor a bejelentő az ide vonatkozó FM-rendelet szerint támogatásra jogosult, melynek nagysága elhullott egyedenként 50 eurónak megfelelő forint. Közös érdek, hogy az afrikai sertéspestis megjelenését megakadályozzuk, az ebből fakadó károkat pedig minimalizáljuk Magyarországon – zárta tájékoztatását Román István.

Aktuális információ

Kérdésekkel vagy további információért a megyei kormányhivatal, illetve a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának munkatársaihoz fordulhatnak az állampolgárok. A betegséggel kapcsolatos egyéb aktuális információk a megyei kormányhivatal (www.kormanyhivatal.hu), illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján (portal.nebih.gov.hu) is megtalálhatóak. KM
hirdetés