Fontos-e még a tudomány?

Jó, ha rajzolni is tud a régész. – A képen Pintye Gábor
Jó, ha rajzolni is tud a régész. – A képen Pintye Gábor - © Fotó: Balázs Attila
Nyíregyháza A múzeumban sokféle szakma képviselői dolgoznak, s valamennyien kutatnak is.

Először csatlakozott a Kutatók Éjszakája országos programjához a Jósa András Múzeum kedden azzal a céllal, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét a kutatás jelentőségére, s kedvet csináljon az ide kapcsolódó szakmaterületekhez. Kár is lett volna, ha kimaradnak, hiszen sokféle szakma – régész, történész, néprajzos, művészettörténész, irodalomtörténész, – képviselői dolgoznak itt, s szinte mindenkiről elmondható, hogy kutatnak is.

Nem kitaposott úton

A gazdag kínálatból mindjárt ki is választottunk két olyan témát – természetesen a hozzá tartozó szakemberrel – amely vélhetően minden laikus fantáziáját megmozgatja. Szinte azonnal megakadt a szemünk Mohácsi Endre muzeológus szakterületén, aki közel 400 éves írásokat igyekszik szóra bírni, s olyan régen foglalkozik a 17. század írásbeli hagyatékával, hogy egy-egy történelmi személyiség írásképére szinte már rááll a szeme.

– Szerencsére a 16. századtól szinte felgyorsul az írásbeliség hazánkban is, s rengeteg az érdekes levél, könyv vagy kézzel írott napló – avatott be az írásfejtés titkaiba a kutató.

– A munka romantikáját a korabeli nyelvhasználat, a köszönési, megszólítási formulák, a kifejezések íze adja, s a kedvencem – a hajdúk története – azért is izgalmas, mert nem egy kitaposott úton járunk, van még mit „tisztába tenni”. A hajdúkról tudjuk, hogy a 16. századtól eredeztették magukat, de történetük igazán ott válik különlegessé, amikor Bocskai István, Báthory Gábor és Bethlen Gábor mellett katonáskodtak, s szép lassan beékelődtek az akkori társadalmi szerkezetbe. A király és az udvar ugyan vissza akarta őket taszítani a jobbágysorba, de csak Bocskai 7-8 ezer hajdúnak adott kiváltságlevelet. Dóczy Andrásnak, a szatmári, később felső-magyarországi főkapitánynak a nádorral és a fontosabb várak kapitányaival folytatott levelezéséből tudunk meg minderről értékes információkat – sorolta átszellemült arccal a titkok után a szlovákiai Eperjesre is el-ellátogató Mohácsi Endre, aki láthatóan órákig tudott volna még mesélni megsárgult papírlapok titkairól.
Ám hogy más különlegességről is halljunk, s karnyújtásnyi közelségbe kerüljünk az ásatásokhoz, bekukkantottunk Tompa György régész műhelyébe.

Kevés az idő a munkára

– A régészet nem teljesen azonos a filmekben látottakkal – józanít ki mindjárt – itt egy kutató tanítása is az ásóval és a lapáttal kezdődik – mondja.

– Ám aki a szakmát szereti, annak minden ásatási körülmény érdekes. A baj csak az, hogy amíg régen egy ásatás akár évekig is eltarthatott, most mindent gyorsan el kell végezni, s így sajnos kevés idő marad a megfigyelésre. Erre, mifelénk a szarmaták, majd a gepidák és a hunok korából rejtőznek a földben kincsek, de a megyének a későbronzkori és a honfoglalás kori lelet­anyaga a leggazdagabb.

– Van, mikor már a felszíni szemle során talált tárgyak eligazítanak a korszakot illetően, de a csontok – mint ahogy egyszer majd a mi csontjaink is – csak a mellettük lévő tárgyak – például egy üdítős doboz – segítségével vallanak a saját korukról – adott betekintést a régész munkájába Tompa György.

Vesztésre álló tudásterületek?

„Egy múzeum se olyan hely már, ahová papucsban, suttogva megy be az ember, ide is beköltözött az interaktivitás, a programjelleg, a show, vagyis minden egy kicsit hangosabb lett.” Mindezt a múzeum etnográfusa, dr. Ratkó Lujza fogalmazta meg, amikor arról töprengtünk, miben van szerepe ma a tudománynak. – Kissé a felszínesség felé mozdult el a világ, s emiatt mintha nem lenne olyan fontos a tudomány sem. A természettudományokhoz képest a társadalomtudományok – mint az én szakterületem is, a néprajz – egy kicsit vesztésre állnak, pedig nélkülük nincs identitás, a gyökerekhez is nehezebb visszatalálni. De meg kell értetnünk a fiatalokkal, csak az időigényes, elmélyült és alapos kutatómunka hozhat évszázadokra érvényes eredményeket – adta át üzenetét a többszörösen kitüntetett kutató.
hirdetés