Fonyódi kolbászfesztivál

Fonyódi kolbászfesztivál
Aranyérmes kolbászt csak déli parti csapat töltött az idei, tizedik Fonyódi Kolbászfesztiválon, ahol az is kiderült: a háttértelepülések is szeretik a Balatont – és a kolbászt.


„Fertőzési főosztály Operatív Törzse, Tab” feliratú köténykében serénykedett Schmidt Jenő tabi polgármester és csapata a fesztivál vasárnapi, befejező napjának programján, a Balatoni Települések Kolbásztöltő Bajnokságán. Idén tizenöt település nevezett, de ezúttal nem csak tópartiak. A magyarázatot hamar megkaptuk, mégpedig egy gyors köténycserét követően, amikor is Schmidt Jenőn kívül Hidvégi József fonyódi és Füstös János csurgói polgármester is ugyanolyan kötényt vett, rajta Tab, Fonyód és Csurgó neve, valamint egy 30-as szám. A házigazda város polgármestere elárulta: mindhárom település három évtizede lett város, ezért fogtak össze most erre a jeles kolbásztöltő alkalomra.
– Háttértelepülésként mi is szeretjük a Balatont és a kolbászt is – adott magyarázatot fellépésükre a tabi Schmidt Jenő. – Mindhárom kisváros sokat fejlődött az elmúlt három évtizedben. Tab iparváros (a Flex a megye legnagyobb foglalkoztatója, az ország ötödik legnagyobb ipari termelésű üzeme), mi nem tudunk és nem is akarunk a Balatonnal konkurálni. A Balaton az egy csoda, mi azt kívánjuk, hogy az év 12 hónapjában legyen „nyitva”, mert az jó a régió háttértelepüléseinek is.
Miután Fonyód, Tab és Csurgó csapata egy 30 méteres kolbászt is töltött közösen, Hidvégi József fonyódi polgármester bejelentette: jövőre már nem csak balatoni csapatokat hívnak a fesztivál záró napjára.
A balatonőszödi és a kereki standnál is ott forgolódott a falu polgármestere (az őszödiek kitelepülése volt a leglátványosabb), de úgy láttuk, inkább csak „tanácsadóként”, ahogyan a tabi, fonyódi, csurgói városvezető is. A kőröshegyi csapatnál az tűnt föl, hogy csupa hölgy tüsténkedett, kevert-gyúrt-töltött, a zamárdiak élén most is az évtizedek óta parti büfét vezető Szili József serénykedett, a fenyvesiek kolbászból formázták meg a kisvonatjukat, a töltők és a kísérők legtarkább-legvidámabb társasága pedig a Zala megyei Egeraracsáról érkezett. A balatoni települések a színpadon is bemutatkoztak közben, így például a kőröshegyi Borkút néptánc együttes, vagy az ordacsehi Bűbájos bestiák.
Az eredményhirdetéskor kiderült: a déli partiak töltöttek idén aranyérmes kolbászt. Balatonfenyves, Balatonőszöd és Zamárdi remekművét találta a jók közül a legkiválóbbnak a zsűri. Ezüstös kolbászt töltött a 30 éves városok triója, Fonyód, Tab és Csurgó, bronzzal ismerték el Ábrahámhegy, Balatonfűzfő és Kereki kolbászát.
Harminckét csapat
A Dél-Balaton legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényének fő programján, a hagyományos kolbásztöltő versenyen 32 csapat serénykedett, miközben fellépők sokasága szórakoztatta az érdeklődőket a színpadon. A hagyományos receptúrák mellett különlegességszámba ment a borókás-medvehagymás fehérkolbász. Bronzérmes kolbászt töltött: Boszorkányos lányok; Húsház; Hűtő-klíma. Ezüstérmes kolbászt töltő csapatok: Baglas Hús Kft.; Betöltés (Loading); Érsekújvár. Aranyérmes csapatok: Őszödi öregfiúk; Balatonőszöd Községért Egyesület; Bahart Fonyód.
F. I.
hirdetés