Fordítottan arányos elvárás

Mennyiért, miből? Ez kulcskérdés az ingatlanforgalomban, ezért bővülnek a forráslehetőségek.

Az újdonságok legújabbika a lakáslízing, amelynek tapasztalatai azt mutatják, hogy sok ügyfél csodaszernek tekinti a konstrukciót, valójában feltételei – ha lehet -   szigorúbbak a hitelekénél. A finanszírozók ugyanis a  havi törlesztés (lízingdíj) legalább háromszorosát követelik meg igazolt jövedelemként. Ez az önerő nélküli finanszírozás csalóka, ugyanis nem vonatkozik az áfára, így a saját erő 20 százalék lesz.

A lízing abban különbözik a hiteltől, hogy az  előbbinél a futamidő végéig a lízingbe adó a tulajdonos, míg a  hitelnél a vásárló válik tulajdonossá, viszont jelzálog kerül a lakásra.  A nyílt végű lízingnél a vevő a futamidő  végén dönti el, hogy maga vagy más szerez tulajdonjogot és az áfa  elosztható a teljes futamidőre, azaz a lízingdíjjal együtt fizethető.

A zártvégűnél  a futamidő végén a vevő automatikusan tulajdonos lesz és induláskor kell  megfizetnie az áfát és leróni a második illetéket. Mert azt nemcsak a lízingbe vevő, hanem a lízingcég is fizet.

Van pénzintézet, amelyik ingatlanvásárlást, azt csak a vételár 60 százalékáig finanszíroz, viszont eltekint a magas igazolandó, jövedelemtől. 
hirdetés