Fordulat a cégfinanszírozásban: bankhitel helyett kötvény

Budapest, 2012. április 10., kedd (MTI) – Fordulat következett be az idén az európai vállalatok finanszírozásában: a cégek egyre inkább kötvénykibocsátással igyekszenek fedezni igényeiket, a bankhiteleket pedig hanyagolják.

A The Wall Street Journal keddi számában idézi a Dealogic adatszolgáltatót, amelynek a kimutatása szerint európai vállalatok közel 180 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényt, 38 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Eközben a bankoktól felvett kölcsönök összege 45 százalékkal csökkent, megközelítőleg 113 milliárd dollárra.
Ez a lap szerint rendkívüli fejleménynek számít Európában, ahol eddig leginkább a bankok biztosították a cégek finanszírozási igényét: 2007 első negyedévében például a bankhitelek volumene az ötszöröse volt a kibocsátott kötvényekének.
Az elemzés arra is rámutat, hogy hasonló helyzet egyszer már volt, 2009-ben, amikor a bankok a nemzetközi pénzügy válság miatt meggyengültek. A kötvénypiac viszonylag gyorsan magához tért, miközben a bankok egy ideig még visszafogottan hiteleztek.
A mostani helyzet annyiban hasonlít a három évvel ezelőttihez, hogy a bankok ismét nyomás alatt vannak, az euróövezeti adósságválság, illetve a tőkekövetelmények szigorodása miatt.
Ugyanakkor a bankok visszavonulása egybeesett a kötvénypiaci befektetők étvágyának növekedésével: ők azonban inkább prosperáló, az államkötvényekhez képest nagyobb hozamot ígérő vállalati kötvényekbe fektetik a pénzüket.

-MTI-
hirdetés