Forgalomba állt az első öt felújított német vagon a balatoni vonalon

A balatoni vonalon állította forgalomba a MÁV azt az öt új vasúti kocsit, amelyeket a német vasúttól szereztek be – adta hírül pénteki közleményében a MÁV. A magyar vasúttársaság a szolgáltatási színvonal emelésére még tavasszal, lízingszerződés keretében 300 használt, felújított vasútikocsit vett át a német vasúttársaságtól.

A kocsik a tervek szerint a Dunántúlon járnak majd: a Budapest, Székesfehérvár- és Nagykanizsa, valamint a Budapest, Pusztaszabolcs és Pécs között, leváltva az elöregedett balatoni járműparkot. Pénteken öt felújított kocsi már forgalomba is állt a Balaton déli vasútvonalon, július 13-án újabb tizet fognak még forgalomba állítani.

A MÁV a lízingszerződést április 5-én írta alá. A járművek 3 év bérleti viszony után jelképes értéken kerülnek át a MÁV ZRt. tulajdonába. A pénzügyi lízinget hét félév alatt fizeti vissza a MÁV, a fizetés fedezetét az éves terv biztosítja. A kocsik beszerzési ára 13 millió euró.

A szerződés értelmében idén októberig 250 kocsi – 223 személykocsi, 27 vezérlő-kocsi – érkezik, 2007 nyarán érkezik meg a további 50 személykocsi. A személykocsik egy része vegyes, 1. és 2. osztályú, de a másodosztályon is magas komfortfokozatot ígér a MÁV az utasoknak. A járművek távvezérlésre és akár 140 km/h sebességre is alkalmasak, üzemidejük várhatóan 20 év – adta hírül közleményében a MÁV.
hirdetés