Forintokat spórólhatunk szelektálással

Forintokat spórólhatunk szelektálással
Forintokat spórólhatunk szelektálással
Nyíregyháza – Még decemberben küldött tájékoztatást a Városüzemeltetési Kht. arról, hogy januártól megváltozik a szemétszállítás díja és rendszere és a díjtétel számítása is.

Mostantól az elszállított szemét mennyiségétől függ, ki mennyit fizet. A lakóközösségek a közös képviselőn keresztül fizetik majd a díjat, megállapodnak az elosztásról. Azt kérik: vegyék igénybe a szelektív gyűjtési lehetőségeket, mert ott, ahol indokolatlanul használtak eddig több edényt, és nem változtatnak, jóval többet fognak fizetni az idén.

Szemléletváltás kell

Kelet-Vita

A vitát vezeti: Száraz Ancsa, a Kelet Magyarország szerkesztõje
Idõpont: 2007. január 19. péntek

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
Akik válaszolnak: a témában illetékes szakemberek.
Akik kérdeznek: a városlakók. Várjuk Önt is.
Várjuk kérdéseiket írásban is a kelet@kelet.szon.hu

Sokan igazságtalannak tartják a rendszert, és tartanak attól is, hogy néhányan majd mások kukájába csempészik a szemetüket, de vannak olyanok is, akik úgy vélik: akár még jól is járhat, ha a korábbi edényzetet  kisebbre cserélik, hiszen alacsonyabb díjat fizetnek majd.

Ez utóbbi is könnyedén megvalósítható – egyesek szerint – miután a város legtöbb pontján már bevezették a szelektív gyűjtést, a háztartási hulladék mennyisége a háztartások többségében szemmel láthatóan csökkent.

Azt viszont érdekességként szeretnénk elmondani, hogy a rendelet előkészítését megelőzően a szakemberek megvizsgálták a város egyes területeinek hulladék összetételét, melyből kiderült, hogy a gyűjtőedények tartalmának több mint fele újra hasznosítható lenne, de sokan nem veszik a fáradságot, hogy ezt külön-külön gyűjtsék annak ellenére, hogy ezek szelektív tárolása a város legtöbb területén már megoldott, nem is beszélve arról, hogy a városlakók rendelkezésére áll egy korszerű, EU-s normáknak megfelelő hulladékudvar is. Az idén azonban az ilyen „nemtörődömség”  nem csak a szemét, hanem pénzkidobással is jár majd.

– Sipos Marianna –
hirdetés