Kultúra

2008.07.10. 17:43

Anyu ezt már nem láthatja... - kollégáink túlélőtúrán Tokajban

<p>Tokaj - Kollégáink összeszedték a szétszóródott agysejtjeiket (az elpusztulatkat elsiratták) a Hegyalja fesztiválon és klaviatúrát ragadtak, amiben megírták élményeiket. észrevételeiket. Egyelőre még lelkesek.&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/hegyalja-fesztival-elso-nap-1.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/hegyalja-fesztival-elso-nap-ittas-metalos.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

A rakamazi kemping nem is egy, de sokkal inkább három fesztivál mozgatórugója. A szőlősorokkal tarkított kopasz-hegy, a két oldalt összekötő híd és a helyszínek között hömpölygő tömeg, mind részei Tokaj-hegyalja varázsának, ráadásul külön életet élnek.

Rakamaz - "árTÉR"

A fesztiválnak helyet biztosító rakamazi oldal talajmérnöki vizsgamunka a szervezők számára. A talajvíz alig 2 méterrel a csápoló tömeg lábai alatt pang, miközben a felhőszakadások utóhatásait próbálják eltüntetni a felszínen. Faforgácsmezők, zúzott kőtengerek és műanyag lepényformák tarkítják a foltokban kitaposott, javarészt fűvel borított placcot. Na de mit érne mindez emberek nélkül...

Ami először feltűnik: néhány alultáplált punk és erejét vesztett alkesz heverészik békésen az őket kerülgető látogatók lábai mellett. Simán elférnek, és egyébként is hungarikum. Ami a "bevándorlókat" illeti, szép számmal van belőlük is. Az életmódjuk leginkább a denevérekéhez hasonló: szürkülettől pirkadatig látni őket, a velük való kommunikációt gyors és határozatlan irányváltásaik nehezítik. A velem 3 nyelven beszélgető olasz hippi például az internetsátorban vélte felfedezni a TOITOI vécék legújabb generációját, így eltökélten indult oda nehezebb gondját elvégezni. Nem tért vissza.

A lányokon nincs mit filozofálni. Mint mindig: szépek. Az Emósnak látszó, piercing-el dúsított, halálfejes valamint zsáktarisznyás változat is megkérdőjelezhetetlen ápoltságot, kifinomult ízlést sugároz. A hímekről ez már kevésbbé mondható el. A nyolcvanas évekből megmaradt csehszlovák metálszaküzlet sikertermékei virítanak zsírban gazdag frizurájuk alatt. A nadrágjuk elhanyagolt, pukkant, csöves. A mélyen tisztelt kivételt nehéz észrevenni. Ők ugyanennek a termékpalettának a letisztultabb változatát viselik, és még az összhangra is ügyelnek.

Néhány szoláriumfiú is akad. Ezek frusztráltan menekülnek a tokaji oldal felé esetleg a CAFÉ sátorba. A korosztályskála széles, kisfiútól nagyapáig minden játszik.

A zenei repertoár furcsa és vitatott

Nyilván relatív hogy mennyire gyenge vagy éppen erős. Sokan hasonlítják össze más rendezvények előadói listájával, ami gyakorlatilag semmit sem számít a végső megítélés szempontjából. Mindenkit ért már csalódás kellemesen és negatívan is mikor élő produkciók felé, várakozásokkal fordult. Íme a gyakorlati tapasztalat: egy fesztiválon fellépő zenész nagyon is tisztában van azzal,hogy milyen "rangot" képvisel más, a saját műfajában alkotó egyéb meghívottal szemben.

Sokszor éppen az által válik erőteljesebbé a meghívottak színpadi produkciója, hogy alig vagy egyáltalán nem akad "riválisuk" a saját stílusukban. Így kellő magabiztossággal, emlékezeteset alakíthatnak a rajongók számára. Az első nap természetesen ezt bizonyította is...

Híd ami összeköt - A kapocs

Bodrog és a Tisza kapaszkodik össze a pillérek alatt. Örvénylik, mozog, árad és apad. A fesztivál ideje alatt nincs olyan pillanat, hogy üresen állna. Ez már önmagában is megdöbbentő. A hajógyári sziget "legendás" bejárati hídja percekre is kiürülhet hajnal táján, ami egy akkora fesztivál esetén szinte hihetlen. Hegyalján ilyen még nem történt. Először is a közepén van a fesztiválnak. Legalább egy ember garantáltan a hídon alszik.

A jármű és személyátkelés gyakorlatilag folyamatos, és talán csak azok jelentenek egyfajta kivételt, akik nem hídként hanem ugrótoronyként használják. Ezek a minimum életveszélyes mutatványok, szériatartozékai a hídnak. Kapásból gyanúsak azok a félmeztelen, mezítlábas, shortot viselő, nyurga tinédzserek, akiket gúvadó szemű közönség bámul a rakamazi oldal, hídpillér melletti strandjáról. Általában párosával ugranak, többnyire talpast. Néhányan a pillér tövében megrekedő vagy az iszapos mederbe ragadt faágak karóira nyársalva végzik, mintegy végső szuvenirként a híres borvidéken. Az ügyesebbek megússzák azzal, hogy próbálkozhatnak még egyszer...
A járdák közötti átkelést leginkább a kamionok nehezítik, gázolás egyelőre nem történt.

Tokaj

Nincs fesztivál Tokaj nélkül. A Borsodi oldal - nem véletlenül - igazi haszonélvezője a rakamazi nyüzsgésnek. Nem túlzás azt állítani hogy a fesztivál jelképe, a mértéktelen és álomfinom borfogyasztás Mekkája, az igényesebb fesztiválozók mesebeli szálláshelye...

Ékszerdoboz

Pincékkel tarkított sikátorok, a hegy derekáig húzódó árnyas utcák, takaros házak, és aprócska terek teszik hangulatossá Tokaj városát. Itt érdemes eltévedni, bár meglehetősen nehéz. Minden utca hivogat, öröm végigsétálni rajtuk, és tele vannak meglepetésekkel. A fesztivál ideje alatt minden termelő kiteszi az ajánlatát, aranyló nektár figyel a műanyag palackokban vagy éppen minihordókban. Mosolygós borászok versengenek az ízlelőbimbónk túráztatásáért, minden pince aranyat rejthet. Félrészeg romantikus séták, biciklis vagy gyalogos hegyi túrák, és önfeledt italozások városa Tokaj, amit élettel tölt fel a fesztiválra érkezők serege.

Dionysos és Bacchus

A desszertborok mézédes csábítása fefoghatatlan veszélyeket rejt magában. Képes elhitetni velünk, hogy ez valami büntetlenül és korlátlanul fogyasztható csemege. Már a kiszerelés is ijesztő: leginkább 2 literes palackokban kínálják. Mondanom se kell, ez egyszerűen: "sok a jóból". Az ilyen palackok gazdái rövid úton eltávoznak a józanság unalmas világából és szinte azonnal jegyet váltanak az öntudatlanság egyre gyorsuló villamosára. Nos. Hogy mit is jelent folyó borok árán desszertborokat vedelni? Nehéz szavakba foglalni. Komplett társaságokat képes állattá zülleszteni. (a cikk írója tudja mit beszél! A szerk.) Értelmes embereket debilekké, pacifistát aggresszorrá, üzletasszonyt guberálóvá változtat.

Egyenes következménye az összefüggéstelen beszéd, tér- és egyensúlybeli zavarok valamint az idő előtti bealvás. A tünetek viszonylag korán jelentkeznek. Irdatlan jókedv és szexuális túlfűtöttség első körben, majd később a beszédközpont fokozatos lebénulása, impotencia, és a már említett szundi.
Minden viszontagság ellenére kisimult arccal, a másnaposság legcsekélyebb jele nélkül ébredhetünk. (na persze... a szerk.)

Konklúzió

Mindennek fényében azt lehet elmondani az idei hegyalja fesztiválról, hogy aki részt vesz benne az most sem és a jövőben sem fog csalódni, mert hű marad, mint mindig önmagához. Az internetkapcsolatot a Millennium Étterem biztosította, dolgozóinak ezúton is köszönjük szíves közreműködésüket.

Kapcsolódó cikkek:

  • Demonstráció Tokajban: "Hozzák előrébb a beruházást!"
    A tokaji Hegyalja Fesztivál kapujánál tartottak közös demonstrációt a megnövekedett kamionforgalom ellen. Demonstráció Tokajban 2008.07.09. Hegyalja Fesztivál - Demonstráció 2008.07.09.
  • Hegyalja Fesztivál: Minden kezdet...
    Sokak számára bosszantóan és nehezen indult be a fesztivál - kedden késő délután hatalmas sor állt annál a kioszknál, ahol a belépőket lehetett felvenni, majd egy röpke, körülbelül másfél órás technikai zűr adódott, így több dolgozó nem kapta meg a karszalagját. Hegyalja Fesztivál 2008. - Kedd 2008.07.09. Hegyalja Fesztivál - Demonstráció 2008.07.09. Hegyalja Fesztivál2008 - 1.nap  2008.07.09.
  • Hegyalja Fesztivál, demonstrációval
    Szerdán kezdetét vette a 2008-as Hegyalja Fesztivál. Délután 3 órától Kami-on/kami-off néven békés demonstrációt tartottak a kamionforgalom korlátozása/megszüntetése miatt. Hegyalja Fesztivál 2008. - Kedd 2008.07.09. Hegyalja Fesztivál - Demonstráció 2008.07.09. Hegyalja Fesztivál2008 - 1.nap  2008.07.09.
  • Hegyalja fesztivál: napfényes dagonya
    Lelkes tudósítóink a helyszínről jelentették, hogy a vihar ugyan elkerülte a Tokaj-Rakamazi kempinget, de kiadós eső áztatta fel a fesztivál helyszínét.
  • Legyen kézben sör, fenék, léggitár
    Vérzett a szívem, amikor beszéltem a tudósítónkkal, és kuncogva elmondta, hogy Tokaj lassan megtelik fiatalokkal, és beindul a Hegyalja Fesztivál. Szívat a drága. –sothis jegyzete
  • Hegyalja Fesztivál 2008 - bemértük
    Holnaptól veszi kezdetét a kilencedik Hegyalja Fesztivál - Egy héttel ezelőtt indított szavazógépeink segítségével bemértük mire kíváncsiak az oda látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!