Fosztogatnak a nyíregyházi temetőben – Van kamera, de nem nézhetnek bele a felvételekbe

Akt.:
Nem az anyagi kár, hanem a kegyeletsértés fáj igazán a rokonoknak
Nem az anyagi kár, hanem a kegyeletsértés fáj igazán a rokonoknak - © Fotó: KM
Nyíregyháza – Betelt a pohár olvasónknál, miután a nyíregyházi Északi temetőben ismét viráglopással szembesült.

– Legutóbb az édesanyám születésnapjára ültetett királyliliomot ásták ki. Nem ez volt az első eset, pedig a sír a főút mellett, forgalmas helyen van. Az anyagi kár persze nem jelentős, de az emlékek meggyalázása fájdalommal, haraggal tölt el. Úgy tudom, nem ritkák az ilyen esetek – fordult panaszával szerkesztőségünkhöz Vida Istvánné.

Módszeres fosztogatás

Nem ő az egyetlen, aki a sajtó segítségét várja a helyzet javításában: egy hónapja „Módszeresen fosztogatják a nyíregyházi tini sírját” címmel egy országos napilap is foglalkozott egy gyászoló anya esetével, aki szerint november óta szaporodtak meg a virág- és kegytárgylopások.
– A temető közterület, sajnos, nincs jogkörünk, sem kapacitásunk arra, hogy a látogatókat ellenőrizzük – válaszolt megkeresésünkre Róka Zsolt.
– Természetesen megtesszük, amit lehet: figyelmeztető táblákat tettünk ki, és munkatársaink nyitott szemmel járnak a területen.

Térfigyelők a kapuknál

A temetkezési vállalat igazgatója azt is elmondta: minden bejáratnál van kamera, a felvételekbe azonban nekik nincs joguk betekinteni. Nem nyithatják ki a személyautókat sem, a tehergépkocsikat ugyanakkor mindig ellen­őrzik, bár ez nem sokat számít a virágok ­szempontjából – azok valószínűleg egy másik sírra kerülnek át.

– A rendőrök és a közterület-felügyelők is csak tettenérés estén intézkedhetnének, vagyis a helyzet rendezéséhez több járőrre, illetve kamerára lenne szükség – summázott Róka Zsolt.

A rendőrség az illetékes

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat statisztikái szerint folyamatosan csökken a lopások száma (2013-ban 21 esetük volt, 2014-ben 9, egy évvel később 8, míg az idén csak egy), azonban elismerik, hogy ez nem tükrözi a valós adatokat, hiszen sokan egyáltalán nem, vagy másutt tesznek bejelentést.

Mivel a sírok és az azokon elhelyezett tárgyak magántulajdonban vannak, azt tanácsolják, hogy a panaszosok a rendőrségen tegyenek feljelentést – már ha akad olyan, aki vállalja az ügyintézést egy-egy csokor virág miatt.

KM-HP

A rendőrség reagálása:

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság az újságból szerzett tudomást az Északi temetőben történt viráglopásokról, feljelentés nem érkezett a hatósághoz. A kapitányság illetékesei felveszik a kapcsolatot a temető vezetésével és a polgárőrséggel, hogy közösen keressenek megoldást az olvasó által jelzett problémára. A lakosságot arra kéri a rendőrség, hogy ha lopást észlelnek, haladéktalanul jelezzék a 112-es segélyhívó számon!

lopas

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –


Csecsemő sírjáról az angyalt, a tiniéről meg mindent – fosztogatnak a nyíregyházi temetőben?

Nyíregyháza – A hozzátartozók szerint kegyeletsértés, ami a nyíregyházi temetőben folyik – írja a borsonline.hu. – Egy anya a könnyeivel küszködve mesélte el a portálnak, hogy 14 éves lány sírjáról mindent elvittek, ami csak mozdítható.

hirdetés