Nyíregyháza

2020.02.25. 19:01

Tanulni kell a múlt hibáiból

A Szarvas utcai egykori pártszékház tövében, a kommunista diktatúra áldozatainak emlékművénél 17 órakor folytatódott a nyíregyházi megemlékezés-sorozat.

Fotó:

Tamási Lajos kortárs költő Keserves fáklya című versét egy kölcseys diák, Szamosszegi Réka szavalta el, majd dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondott beszédet. Rövid történelmi visszatekintés után II. János Pál pápa szavait idézte, miszerint: „a szabadság az igazsághoz van rendelve, és abban teljesedik ki, hogy az ember keresi az igazságot, és benne él abban”.

A városvezető emlékeztetett: 31 éve annak, hogy a rendszerváltás eltörölte a kommunista diktatúrát és a gulyáskommunizmus véget ért.

– Immár 6. éve jövünk el ide, ehhez az önmagában is kifejező és megrendítő látványt nyújtó, gúzsba kötött, szenvedő embert ábrázoló emlékműhöz, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, illetve újra és újra kimondjuk azt, amit 45 éven át nem lehetett. Méltóképpen kell megemlékeznünk 1944 és a rendszerváltás közötti időszak ártatlan áldozatairól, politikai elítéltjeiről, internáltjairól, a meghurcolt honfitársainkról. A nem kevés halálos áldozaton túl rengeteg embert nyomorított meg a kommunista rendszer, ma tehát egyaránt emlékezünk azokra, akik soha nem térhettek haza, és azokra, akik hazatérhettek ugyan, de már sem ők, sem családjaik nem élhettek teljes életet.

– Az életben maradottaknak és leszármazottaiknak nagyon fájó a megemlékezés, a tragédiák felidézése, mégis fontos, hogy megértessük gyermekeinkkel, unokáinkkal, mit jelentett a kommunizmus.

Közös erővel kell dolgoznunk azon, hogy ők soha ne éljenek át hasonló elnyomást, őrizzék és vigyázzák hazánk békéjét, biztonságát!

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában