Közös felkészülés az örömzenére

2019.06.24. 12:16

Nemzetközi mesterkurzust tartanak a Jávorkai testvérek

A kurzust Győrben tartják, de az egész országban megszólítják a zene iránt rajongó fiatalokat. Mind a hat zeneművészeti karunk növendékeinek, valamint a megyeszékhelyeken működő konzervatóriumok és zeneiskolák hallgatóinak is érdemes felfigyelni a lehetőségre.

A nemzetközi hírű előadók, Jávorkai Sándor hegedűművész és Jávorkai Ádám gordonkaművész most Clara Biermasz zongoraművész társaságában alkotnak majd maradandót. A céljuk az, hogy immár Magyarországon is hagyományt teremtsenek.

https://www.youtube.com/embed/N9QfxVGGfr8

A Nemzetközi JÁVORKAI Mesterkurzusok arra törekszik, hogy a fiataloknak olyan hiteles mintákkal szolgáljon a zenei előadóművészet világából, amely inspirálja őket, példát mutat és sokáig motiváló erővel bír a zenetanulás szürke hétköznapjaiban is – olvasható a rendezvény sajtóanyagában, amely kitér arra is, hogy

a Jávorkai testvérek különösen fontosnak tartják, hogy hazahozzák a szülőföldjükre, Magyarországra, és szülővárosukba, Győrbe mindazt a tudást és szemléletet, tapasztalatot, amelyet a világban megszereztek és évről-évre egyre több fiatalnak átadják.

A mesterkurzusokat három kategóriában – zongorára, hegedűre és gordonkára – hirdetik meg. A részvevők hozott darabokkal dolgoznak, de új művek előadását is elsajátítják a kurzus alatt.

A mesterkurzusok zárókoncertekkel ér véget, melyeken a részvevők szólistaként és művésztanáraikkal együtt is felléphetnek, így megtapasztalhatják a közös felkészülés és zenélés élményét – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Győrött születtek, Bécsben lettek zenetudományi doktorok

Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám testvérek, egy év különbséggel, Győrött születtek. A hazai zenei előképzettség után a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen folytatták tanulmányaikat, ahol mindketten kitüntetéssel végeztek, s ugyanott zenetudományi doktori képzettséget is szereztek. Koncertmesterként, illetve szólistaként is neves zenekarokkal léptek és lépnek fel más jelentős muzsikusok társaságában, Európa és számos tengerentúli ország városaiban, fesztiválokon, koncerttermekben. Rendszeresen készülnek rádió- és TV-felvételeik itthon és külföldön. Mindketten kivételes tehetségek, muzikalitásukat és virtuozitásukat számos hazai és nemzetközi verseny első helyezéssel, kitüntetéssel díjazta. Nagyon gyakran duóban lépnek a pódiumra.

Kiemelkedő kamarajátékuk elismeréseként 2009-ben közösen vehették át „Az év művésze” kitüntetést a Jeunesse Musicale és a Bank Austria jóvoltából. A rangos zenei elismerés díjaként jelent meg a Gramola gondozásában a fiatal magyar művészek albuma,

melyen Dvořák hegedű- és csellóversenyét játszották a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Gyüdi Sándor vezényletével. A világszerte terjesztett lemez Ausztriában 2009 októberében nyomban a hónap CD-je lett.

Clara Biermasz és Jávorkai Ádám az életben is egy párt alkot

A hollandiai Clara Biermasz három évig a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult zongorázni, így sikere hazánkhoz is kötődik. Clara Biermasz és Jávorkai Ádám nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párt alkot és két gyermekük büszke szülei. 2005-ben ismerkedtek meg Budapesten egy koncertnek köszönhetően.

2008-ban Jávorkai Ádám első magyarként ért el első helyezést az olaszországi Premio citta di Padován, az A.GI.MUS., vagyis az Associazione Giovanile Musicale (Fiatal Zenészek Egyesülete) versenyén, amelyen több mint kétszáz ifjú muzsikus vett részt szerte a világból.

Győzelme Clara Biermasszal azért is különleges, mert a verseny történetében először adták ki az úgynevezett abszolút első díjat, amelyet az egyes szóló- és kamarakategóriák győztesei közül az „abszolút legjobbnak” ítélheti a zsűri.

Jávorkai Ádám és Clara Biermasz

A díj súlyát növeli, hogy a kamarazenei kategóriában nem adtak ki sem harmadik, sem negyedik helyezést, és a második helyezettnek járó koncertlehetőségeket is visszatartották, ezzel hangsúlyozva, mennyire nagy különbséggel vívta ki a magyar–holland páros az első díjat.

Borítókép:

Jávorkai Sándor hegedűművész és Jávorkai Ádám gordonkaművész a színpadon

Forrás: YouTube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!