Fotók: Átadták az idei Prima Díjakat

Akt.:
Fotók: Átadták az idei Prima Díjakat
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az idén immár a tizenharmadik alkalommal adták át a Megyei Prima Díjat péntek este Nyíregyházán a megyeháza dísztermében.

Mint közismert, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete hozta létre ezt a díjat, hogy az országos Prima Primissima Díj mellett megjutalmazhassák azokat a személyeket is, akik a megyében végeznek színvonalas munkát, akik szakmai tudásukkal hozzájárulnak a megye fejlődéséhez, tudományos, művészeti és közösségi életéhez, valamint példaértékű teljesítményükkel méltán vívták ki az itt élők elismerését.

Az ünnepi műsor elején elmúlt évek kitüntetett személyei is felvillantak egy rövid filmben, amelyből kiderült, hogy az idei díjátadó ünnepségig 36 kiválóság vehette át a Megyei Prima Díjat. A már említett „nagy testvért”, a Prima Primissima Díjat 2003-ban alapította Demján Sándor üzletember a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával. Az elmúlt több mint egy évtized alatt Demján Sándor többször is tiszteletét tette a nyíregyházi gálán, azonban az idén már nem lehetett az ünneplők között, de természetesen emlékét felidézték az ünnepség szervezői.

– Demján Sándor szellemisége erőt ad ahhoz, hogy évről évre elismerhető legyen a megye kulturális, szellemi és gazdasági teljesítménye – hangsúlyozta a rendezvény házigazdája, a VOSZ megyei elnöke, Czomba Csaba, aki húsz évig dolgozott együtt Demján Sándorral. Kitért arra is, hogy nehéz ma mecénásokat találni, de a vállalkozók egy része szívügyének tekinti, hogy támogassa a Prima fennmaradását.
Közben peregtek a bemutatkozó kisfilmek az idei jelöltekről is. Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében többek között a következőket mondta:

– Büszkeséggel tölt el, hogy ennyi kiválósága van a megyének, ugyanakkor a megye vezetésének is fontos, hogy vigyázzunk színes kulturális, tudományos, építészeti értékeinkre, valamint sportéletünkre.

A VOSZ a Megyei Príma Díj átadásának gáláján a megyei vállalkozások, vállalkozók munkáját is elismeri. A szervezet országos főtitkára, Perlusz László adta át az idei elismeréseket megyénk vállalkozásainak.

Az év bőrdíszművese Kohanecz Sándor bőrdíszműves mester lett, az év háziorvosa címet pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dr. Leövey Tibor endokrinológus főorvos, háziorvos érdemelte ki. Az év agrárvállalkozása Bölcskei György kft.-je, az év fűtéstechnikai vállalkozása a Martin-Bertold Kft. lett. Az év fuvarozója címet Görömbei András egyéni vállalkozó kapta, az év bútorasztalos vállalkozása címet pedig a Tiszafa-Trade Épület- és Bútorasztalos Kft. képviselője vehette át. Az idén először a kiemelkedő társadalmi Szerepvállalásért díjra Nagyné Varga Katalint, a megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkárát választották, aki több évtizede, kiemelkedő szakmaisággal végzi munkáját a kamarában, s a kisvállalkozások érdekében létrehozott PLATO program irányítója és koordinátora is.

Budapesten a Prima Primissima gála napján decemberben két megyei vállalkozó is átveheti az év Vállalkozói díjat: az egyikük Papp Sándor Dezső, a Pa-Comp kft. ügyvezető-tulajdonosa, akinek cége 100 százalékban magyar családi tulajdonú, és Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója, aki munkatársaival a pálinkában őrzi a szatmári hagyományokat.

Az ünnepségen oklevelet kapott a XIII. Megyei Prima Díj összes jelöltje:

Magyar Irodalom: dr. Kováts Judit
Magyar Színház- és Filmművészet: Rák Zoltán
Magyar Képzőművészet: Pál Ágnes
Magyar Tudomány: dr. Fábián Gergely
Magyar Oktatás és Köznevelés: Sallai József
Magyar Építészet és Építőművészet: Szabolcsiné Rezsőfi Ágnes
Magyar Sajtó: Dankó László
Magyar Népművészet és Közművelődés: Nagy Csaba
Magyar Zeneművészet: Kazár Ticiána
Magyar Sport: Rózsa Gábor

Zenei összeállítás is színesítette a díjátadás programját. Énekelt Kazár Ticiána, majd fellépett a megyeházi gálák állandó szereplője, Kazár Pál is a zenész barátaival: pénteken a Tamás Combó nevű formációként szórakoztatták a közönséget. A díjazottak és a vendégek gyönyörködhettek a Cantemus Gyermekkar énekében is, a kórust Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényelte.

Mindezek után a következett az est legjobban várt része, hogy kik is lettek az idei Prima Díj tulajdonosai. Az eredményhirdetés előtt még elhangzott: A jelöltek saját területükön kiemelkedő értékes munkát végeznek, alkotnak, és gazdagítják a megye értékeit, a közösségért dolgoznak. Olyan tudósok, művészek, sportolók, újságírók között kellett döntenie a kuratóriumnak az idei évben is, akik mindnyájan megérdemelnék a legmagasabb elismerést.

A Prima Díjat végül hárman kapták meg, az elismerés tulajdonosai 1-1 millió forint jutalomban részesültek.

Megyei Prima Díjat kapott: dr. Kováts Judit író (Magyar Irodalom kategória), Szabolcsiné Rezsőfi Ágnes építész (Magyar Építészet és Építőművészet kategória), Nagy Csaba tárogatóművész (Magyar Népművészet és Közművelődés kategória).

Különdíjat kapott: Rózsa Gábor karateedző (Magyar Sport kategória)

A megyei közgyűlés különdíját vette át: Dankó László újságíró (Magyar Sajtó kategória)

Nyíregyháza városi különdíját kapta: dr. Fábián Gergely főiskolai tanár (Magyar Tudomány kategória) KM
hirdetés