Fotók: Élménypedagógiai foglalkozás a Sóstói Múzeumfaluban

Akt.:
Fotók: Élménypedagógiai foglalkozás a Sóstói Múzeumfaluban
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Élménypedagógiai programokat szervezett a Nyíregyházi Tankerületi Központ az elmúlt hónapokban.

Elsőrangú élmények gazdagították május utolsó hétfőjét a nyíregyházi Móricz-iskola diákjainak. Ők is részesei lehettek annak az élménypedagógiai programsorozatnak, amellyel a Nyíregyházi Tankerületi Központ kedveskedett nekik és a fenntartásában működő iskolák tanulóinak.

Sokszínű programsorozat

„Észre fogod venni, hogy a gyapjú hipp-hopp felfogja a nedvességet! Érdekes, ugye?” – mondta hangosan Lauber Laura etnográfus, muze­ológus, aki a nemezelés rej­telmeibe vezette be az első­söket a Sóstói Múzeumfaluban.

– Nagyon tetszik a sok érdekes program. Azért is jó, hogy ezeket megmutatják nekünk, mert utána mi is tudunk beszélni róla a felnőtteknek – említette az elsős Beör Petra.

Az újlétai magtár szomszédos helyiségében tányért pingáltak a diákok.

– A Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartóként törekszik arra, hogy a minőségi oktatás és nevelés mellett különböző élményekkel is gazdagodjanak. A közel 40 millió forintos, teljes egészében tankerületi forrásból 19 ezer tanulót tudtunk megajándékozni az értékes programokkal – közölte Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója.

Szervezett keretek között

– A múzeumfaluban az elsősök népi játékok segítségével ismerkedhetnek hagyományainkkal, a második, a harmadik és a negyedik évfolyamokon tanulók ékszert készíthetnek, gyertyát önthetnek, vagy mézeskalácsot süthetnek. A felsősök kerámia- vagy bútorfestésen vehetnek részt, és kipróbálhatják a fazekasmesterséget. A Jósa András Múzeumban múzeumpedagógiai órákon vehetnek részt a felső tagozatos tanulók. A Krúdy Gyula Art Moziba az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai látogatnak el és néznek meg egy filmet. A Móricz Zsigmond Színház az alsósokat fogadja, ahol a gyerekek az éppen aktuális kiállítás mellett egy színdarabot is megtekinthetnek. A középiskolások a Nyíregyházi Állatparkba kirándulnak. Ezekre a helyekre nem biztos, hogy minden diák eljut, de így, szervezett keretek között azonban mindenki részesül az élményből – fűzte hozzá Gaszperné Román Margit.

Kiváló lehetőség

– Mi választhattunk a filmek közül: az alsósaink Az utolsó felfedező animációs filmet, míg a felsősök a Kincsemet nézték meg hétfőn. Négy tag­intézményünk van, ma közel 500 gyermek részese a hasznos élményfoglalkozásoknak. Egész évben igyekeztünk változatossá, színessé tenni az oktatást, a tankerület kezdeményezését kiváló lehetőségnek tartom – fogalmazott Illés Zoltán, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója a Sóstói Múzeumfaluban.

LTL
hirdetés