Nagyvilág

2011.03.05. 14:46

Hillary Clinton: Amerika elvesztette az információs háborút

<p>Az Egyesült Államok elvesztette a világ közvéleményének megnyeréséért vívott háborút, üzeneteit eltorzítja a populáris kultúra és háttérbe szorítják az olyan arab nyelvű hírcsatornák, mint az al-Dzsazíra.</p>

Erről Hillary Clinton amerikai külügyminiszter beszélt a szenátus külügyi bizottsága előtt - írja a The Washington Postra hivatkozva a Kitekintő.

Clinton utalt a hidegháborús időszak sikeres amerikai propagandájára, amely emberek százmillióit érte el, ezzel hozzájárult a kommunizmus összeomlásához. Ezt követően azonban csökkentették a költségvetési támogatást, amely kommunikációs szempontból hatalmas károkat okozott, miközben Kína és Oroszország többnyelvű televíziós hálózatot hozott létre. Ennek ellensúlyozására, valamint a közelmúlt közel-keleti és észak-afrikai eseményeinek hatására a kormány az internetes közösségi oldalakra helyezte a hangsúlyt, és farszi, valamint arab nyelvű Twitter-oldalakat is indított.

Hillary Clinton már idén februárban felemelte szavát az internet szabadsága mellett, aminek segítésére 30 millió dollárt szán a kormány. A külügyminiszter azonban felhívta a figyelmet a hagyományos média, így a televízió és a rádió egyes társadalmi csoportokra gyakorolt jelentős hatására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!