Helyi közélet

2011.06.14. 10:01

Álmomban meghaltam. Mit jelent ez?

<p>Ismét jelentkezik a Szabolcs Online ezotéria rovata, melyben szakértőnk, Bánki Noémi, most arra ad választ kedves olvasóinknak, hogy mit is jelentenek álmaink. Ha Önnek is kérdése lenne, írjon Noéminek a [email protected] email címre.&nbsp;</p>

Szia, Noémi!Az álmait mindenki megtudja fejteni, vagy szakember segítsége kell hozzá? Rita

Szia, Noémi!Minden álomnak jelentése van? Egyáltalán miért álmodunk? Én soha nem emlékszem az álmaimra. Szerinted miért? Vince

Kedves Noémi!Nagyon szeretem olvasni a cikkeidet, és azt szeretném kérdezni tőled, hogy a visszatérő álmainkra kell oda figyelni, vagy minden álom jelentőséggel bír? Én mindig azt álmodom, hogy zuhanok lefelé. Mit jelent ez az álom? Köszönöm: Kitty

Szia, Noémi!Az álmokat értelmezhetjük üzeneteknek? Én folyamatosan írom az álmaimat, de nem mindig sikerül rájönnöm a lényegére. Szerinted miért? Sándor

Kedves Noémi!Azt mondják foggal álmodni rosszat jelent. Már álmodtam én is foggal, mégsem történt semmi. Ezért is szeretném megkérdezni, hogy mindenkinél mást jelent egy- egy álombeli szimbólum? Nagyon tetszenek az írásaid. Zsuzsanna

Miért álmodunk?

 

Az emberiséget már ősidők óta foglalkoztatja álmainak megfejtése. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az álomfejtésre külön „tudományág” rendezkedett be, melyet orniológiának hívunk. Korábban a sámánok, varázslók „feladata” volt az álmok megfejtése, manapság viszont már több helyről is lehet információt szerezni, ha egy éjszakai „látomásunkról” szeretnénk megtudni, mit is jelent, mit üzen nekünk valójában, hiszen az emberek csak nagyon kis százaléka tudja ezeket megfejteni.

Az utóbbi évtizedekben a legelterjedtebb álomfejtési módszert egy könyv jelentette, méghozzá Krúdy Gyula Álmoskönyv című kötete, de emellett természetesen sok más ilyen témájú kiadvány létezik.

Amikor lefekszünk, és álomra hajtjuk fejünket, akkor még agyunk nem nyugodt, fejünk tele van az aznapi eseményekkel, érzelmekkel, amiket nap közben „szedtünk” össze. Ebből a káoszból tudatalattink képeket ragad ki, érzéseket, érzelmeket „villant” föl azért, hogy így segítsen nekünk.  Az álmodás elsődleges magyarázata, hogy agyunk eközben rendezi, rendszerezi az aznap látottakat, a földolgozásban és a rendszerezésben segít. Sigmund Freud a következőképp vélekedett a témáról: „Az álmok szoros kapcsolatban állnak az álmodó személy aznapi tevékenységével és szimbólumokat rejtenek, amik miatt néha abszurdnak vagy hihetetlennek tűnik az, amit álmodunk.” Azt is fontos megemlíteni, hogy több tudományos írás erre az időszakra teszi a megtanult dolgok eltárolását, tehát a diákoknak már csak ezért is fontos az alvás.

Az álmok egyébként az úgynevezett paradox alvás során jelentkeznek, melynek jellemzője, hogy agyunk főleg alfa és béta hullámokat produkál, az izmok ellazulnak, és gyors szemmozgások is lehetnek, hisz mozgalmas időszak ez alvásunk közben. Épp a szemünk aktivitása miatt hívják REM-fázisnak (rapid eye movement) ezt az időszakot.

Egy nyolc órás alvás folyamán nagyjából 2 órát töltünk álmodással, legalábbis a kutatások ezt mutatják. Érdekes az is, hogy az utolsó álmodási fázis után már nem „térünk vissza” az álom nélküli alvásba, hanem fölébredünk. Esetenként előfordulhatnak zavarok is ébredés után, például ideiglenes mozgásképtelenség, melyet alvási bénulásnak is hívnak. Gyakorlatilag testünk nem ébred még föl, és az agy még blokkolja az izmok egy részét, mint amikor alszunk.

Mit jelentenek az álmok?

 

Most álljon itt pár magyarázat éjjeli „meglátásainkra”, hogy mit is jelentenek az álmok a való életben. Ha az alvó ember egy hegyre mászik föl álmában, lépcsőn megy föl, vagy bármilyen más emelkedőre, akkor az jót jelent: életének valamely területén siker éri majd, jobb lesz a helyzete, mint korábban volt. Ugyanakkor, ha lefelé haladunk valahonnan, akkor az értelemszerűen valamilyen hátrányt, negatív tényezőt jelent. Ha sassal, esetleg héjával álmodik valaki, az azt jelenti, hogy a közeljövőben valamilyen hírt, üzenetet kap majd. Halott emberrel való álmodás, legyen az akár korábban eltávozott rokon, vagy ismeretlen, esetleg történelmi személy, esős, borús időre utal. Ha valaki foggal álmodik, az rosszat jelent: halált, vagy temetést mutat. Ugyanakkor, ha önmagunkat látjuk elhunytként, az boldogságot, hosszú életet jelez előre. Vannak visszatérő álmok is, melyek szintén különböző dolgokra utalnak. Egy dologban azonban minden ilyen álom megegyezik: mélyebb, hosszabb idő alatt kialakult gondolatunkat, félelmünket jelenti. A zuhanás például visszatérőként már azt jelenti, hogy egy bizonyos, konkrét helyzettől félünk, esetleg attól, hogy nem tudunk helyt állni, elbukunk. Ez mondjuk egy fontos vizsga, állásinterjú előtt is lehetséges.

Fontos, hogy elalvás előtt azon legyünk, utolsó gondolataink pozitívak és boldogak legyenek; testünk és szellemünk megnyugodjon, lelassuljon, és a napi problémákat letéve pihentetően tudjunk aludni.

Álmodni tehát akkor is álmodunk, ha nem emlékszünk rá, hisz agyunk ilyenkor teszi helyére a napi tapasztalatokat, hogy másnap is kipihenten tudjunk ébredni, és helyzettől függetlenül helyt tudjunk állni napi dolgaink végzése közben.

- A. N. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában