Nyíregyháza hírei

2013.10.29. 11:58

Közép-Ázsia Expedíció után velocipéddel a Székely Meneten

Hidvégi-Üstös Pál október közepén húszezer kilométeres útról tért vissza Közép-Ázsiából, ahol magyar felfedezők nyomában járt öt hónapon keresztül, azonban a hét végét már Erdélyben a Székelyek Nagy Menetélésének résztvevőjeként töltötte.

Hidvégi-Üstös Pál október közepén húszezer kilométeres útról tért vissza Közép-Ázsiából, ahol magyar felfedezők nyomában járt öt hónapon keresztül, azonban a hét végét már Erdélyben a Székelyek Nagy Menetélésének résztvevőjeként töltötte. Egy 120 éves velocipéd másolatával, húsz év előtti igazi posztóból készült ruhájában, 70 éves csizmában, 40 éves székely vászoningben tekerte végig a menet 55 kilométeres távját Gábor Áron szülőhelyétől Berecktől egészen Kökösig.

Október közepén öt hónapos útról tért vissza Hídvégi-Üstös Pál Közép-Ázsiából. A program közel fél Föld kerületnyi, húszezer kilométeres távjából 12000 kilométert kerékpárral, többször a 120 éves velocipéd másolattal tett meg. A Volkswagen Közép-Ázsia Expedíció magyar elsőkre, felfedezőkre emlékezett – Vámbéry Árminra, Almásy Györgyre, Prinz Gyulára, az erdélyi születésű Szentkatolnai Bálint Gáborra – és lehetőséget biztosított, hogy fiatal magyar kutatók a helyszínen hasonlíthassák össze, hogy mennyit változott a növényvilág, az életmód az elmúlt 100-150 évben.

Hídvégi-Üstös Pál a székely nyelvzsenire és utazóra emlékezve, Szentkatolnai Bálint nyomában járva október elején éppen az Ojtuzi szoroson keresztül Berecknél érkezett az Expedíció keretében a Kárpát medencébe, azonban a tegnapi nap már újra Székelyföldön találta. A sportoló egy 120 éves velocipéd másolatával csatlakozott a menethez és illően hozzá is öltözött az ünnephez, 25 éve Erdélyben készült posztóruhát, 40 éves székely vászoninget, 70 éves csizmát viselt. Berecktől, Gábor Áron szülőfalujából a rézágyút húzó szekérrel együtt indult el és végigtekerte a menet teljes 55 kilométeres útvonalát, egészen Kökösig.

Hídvégi-Üstös Pál bár már Magyarországon, Vácon él, de mivel Sepsiszentgyörgy mellett Hidvégen született máig szívében őrzi a szülőföldet: „Ma már 700 kilométerre lakom a szülőföldtől, de most úgy éreztem, újra itthon kell lennem a rokonaimmal, katonáskodó őseim szellemében, akik Bethlen Gábor mellett szolgálva kaptak egykor érdemeikért nemességet. A Székelyek Nagy Menetelése olyan ügy, olyan összefogás, amiben minden székely vagy szívében székely embernek ott a helye.

Nagyon fontosnak tartom, hogy mi magyarok és székelyek is képesek legyünk megteremteni az összefogást legalább a legfontosabb ügyek, a fennmaradásunk érdekében. Ezért küzdök programjaim során és elkeserít, de nem tántorít el akkor sem, ha kevés eredménnyel. Láttam, voltak, akiknek a kapálás vagy a tyúkok etetése fontosabb volt, mint legalább pár száz méterre csatlakozni a menethez. Pedig a megmaradásunk közös ügyünk, amiért magunknak kell tennünk!„

Idén novemberben a Tisza mentét járja majd végig különös járgányával a sportoló és a Volkswagen segítségével a diófa őshazájából, Kirgizisztánból Magyarországra érkező 1000 darab facsemetét fogja elültetni a településeken. A diófák a kocsordi Kádár Sped jóvoltából érkeznek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!