Nyíregyháza hírei

2014.08.23. 14:07

Stroke: a modernkor pestise

Nyíregyháza - Ha a tünetek jelentkezése után, 4,5 órán belül a beteg nem kap szakellátást, a stroke „győz”!

Nyíregyháza - Ha a tünetek jelentkezése után, 4,5 órán belül a beteg nem kap szakellátást, a stroke „győz”!

Vannak pillanatok az ember életében, amikor önvizsgálatot tart és mérlegeli, mit tett az élete során az egészségéért, és mennyi mindent követett el ellene... Ha hibáinkra egy mentőben vagy egy kórházi ágyon döbbenünk rá, már késő. Már fiatal kortól helyes életvitelre kell(ene) törekednünk – mellőzni a káros szenvedélyeket, sokat mozogni, keveset stresszelni, szűrővizsgálatokra járni –, hogy megelőzzük a bajt, csökkentsük az olyan egészségügyi kockázatot, amilyen például a stroke.

Nyíregyháza városvezetésének régóta szívügye a prevenció, a városlakók (fiatalok és idősek) egészségtudatosabbá nevelése sport- és egészségnapokkal, szűrőprogramokkal, 24 órás orvosi ügyelettel, illetve a Mozdulj, Nyíregyháza programsorozattal – mondta el a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság „Szívvel a stroke ellen” kampánykörút nyíregyházi állomásán Jászai Menyhért alpolgármester.

Vegye komolyan, ha kalimpál a szíve!

Sokan még mindig nem ismerik fel a szélütés tüneteit, és nincsenek tisztában az „időablak” fontosságával, a rizikófaktorok jelentőségével. Ezen kíván változtatni a társadalmi célú felvilágosító kampány, amely nemcsak a stroke, hanem a pitvarfibrilláció tüneteire is felhívja a lakosság figyelmét – mondta dr. Szilágyi Attila, a Jósa András Oktató Kórház kardiológus főorvosa.

– A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség. Hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában, évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke központokba, ebből 15 ezren halnak meg szélütés következtében. A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is, a megyei kórház legfiatalabb jelenlegi betege például 29 éves! – árulta el dr. Diószeghy Péter, a kórház neurológiai osztályának főorvosa.

– Fontos, hogy a beteg mihamarabb, idejében kórházba kerüljön! – hangsúlyozta dr. Pápai György, az OMSZ Észak-Alföldi régiójának orvosigazgatója. – Az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak. A felmérések jól mutatják: hétvégén alig vesznek fel stroke-os betegeket a kórházak, hétfőnként ez a szám jelentősen megemelkedik. A tétlenség mellett a másik legnagyobb hiba, hogy a tünetek észlelése után a kétségbeesett rokon, ismerős először a háziorvost hívja. Ezzel sok idő vész feleslegesen kárba, amit a hatékony kezelésre lehetne fordítani.

– Ha a beteg 3-4 órán belül bekerül abba a kórházba, ahol a legjobban el tudják látni – megyénkben a kisvárdai, a mátészalkai és a nyíregyházi kórházban van speciális CT-vizsgálat –, akkor nagy esély van a felépülésére, ha viszont hezitálnak, mondjuk, megvárják, míg másnap a háziorvos rendel, az esély sajnos nullára csökken. Minden perc, minden másodperc számít! – nyomatékosította az orvosigazgató.

KM-PI

Rizikófaktorok, tünetek és tennivalók:

Az agyi érkatasztrófa (szélütés)

- kialakulásának kockázati tényezői: szívritmuszavar, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, elhízás

- okai: agyi infarktus (80%), agyvérzés (20%)

- leggyakoribb tünetei: a száj „félrehúzódása”, beszédzavar (szavak formálásának vagy megértésének zavara), féloldali végtaggyengeség, zsibbadás, látászavar, kettős látás, nyelészavar

Mit tegyünk?

Azonnal értesítsük az országos mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, és kérjünk sürgősségi kórházba szállítást!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!