Kelet-retro

2020.02.28. 17:30

Kisvárda város lesz, Csengert pedig Makovecz Imre álmodja újjá

Felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország 50, 40 és 30 évvel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: KM-archív

Fotó: Pusztai Sandor

1970. február 28., szombat

Kisvárda város lesz

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa pénteken ülést tartott. A kormánynak az érintett megyei szervek javaslatán alapuló előterjesztésére az Elnöki Tanács 1970. április elsejével várossá nyilvánítja a Szabolcs-Szatmár megyei Kisvárda, a Tolna megyei Dombóvár, továbbá a Pest megyei Százhalombatta községet, tekintettel e települések városias fejlődésére.

Új repülőgépek a nyíregyházi „tanulóvezetőknek”

A nyíregyházi mezőgazdasági repülőgépvezető-képző főiskola hallgatói a meglévő hat mellé idén kilenc új repülőgépet kapnak. A mezőgazdasági légiflotta budaörsi támaszpontjára megérkezett az első három Z-526-os mintájú gép, ezeket a műszaki próbák után indítják útnak végleges állomáshelyükre.

Kétszemélyes repülőgépek érkeznek, amelyeket a kezelők oktatásánál használnak fel. További négy Z-37-es a nyár végéig „saját lábán” érkezik meg a budaörsi központi repülőtérre. Ezeket is fiatal tanulópilóták veszik majd birtokukba.

1980. február 28., csütörtök

1980-ban 30 millió palack üdítőital gyártását tűzték ki célul a Kisvárdai Szeszipari Vállalat demecseri keményítőgyárában

1990. február 28., szerda

Makovecz Imre újjáálmodja Csengert

Egy tollvonással nem lesz faluból város. Érzik ezt Csengerben – a szatmári település immár egy éve élvezi urbánus jogát. Aki most Csengerbe látogat, feltúrt városközpontba érkezik. A házak egy részét szanálták, másokat alapoznak. Az átmeneti kényelmetlenséget szívesen eltűrik a városlakók, mert maketteken már látták: még a született csengeri sem fog ráismerni, annyira megváltozik a belváros.

„Nem kellemes a gödröket kerülgetni, sárban járkálni a központban, de alig várjuk, hogy kirajzolódjon egy egészen különleges városkép. A Makovecz Imre tervezőcsoport egyedivé varázsolja Csengert, panelruhás egyenváros helyett a legjobb dunántúli hagyományok szerint épült-átépült városkát szeretnének a Szamos partján” – mondta Molnár Antalné iskolai igazgatóhelyettes.

A teljesség igénye nélkül: májusban avatják az új szolgáltatóházat, már épül az új gimnázium és óvónői szakközépiskola – a mai épületet birtokba veheti az öt helyen működő általános iskola –, megújul, bővül a szakrendelő. A volt pártházban a könyvtár rendezkedett be, amíg az épületét átalakítják. Később az MSZMP egykori épületét a rendőri kirendeltség kapja meg. A művelődési házra magastető kerül és beépítik az így keletkező hasznos teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában