Helyi közélet

2013.08.12. 14:46

Az államalapítóra emlékeznek

Szabolcs - A szervezők külön buszjáratot indítanak az ünnepségre Nyíregyházáról Szabolcs községbe.

Szabolcs - A szervezők külön buszjáratot indítanak az ünnepségre Nyíregyházáról Szabolcs községbe. A magyar államalapítás ünnepének szülőhelye Szabolcs község, hiszen Szent László király 1092-ben a szabolcsi zsinaton rendelte el Szent István napjának országos megünneplését. László király nevéhez fűződik az is, hogy az ő idejében avatták szentté István királyt 1083. augusztus 20-án.

Szabolcs község és a szentté avatott István király tehát szorosan összekapcsolódik, éppen ezért döntött úgy a helyi önkormányzat és a Szabolcs Vezér Íjászai Hagyományőrző Egyesület, hogy nagyszabású ünnepség keretében emlékezik meg a magyar államalapításról és államalapító királyunkról augusztus 18-án, vasárnap.

– Szabolcs községnek nem kell fesztiválokat kitalálnia, hiszen adva van egy történelmi örökség, amellyel foglalkoznunk kell, amelyet ápolnunk kell. Mi, Szabolcs községben élők ezt tekintjük magunkra nézve kötelező erejűnek – mondta el lapunknak Csegei László, a település polgármestere. – Az ünnepi programsorozat már 9.30 órakor megkezdődik csoportos ejtőernyős ugrással és az új kenyér megérkezésével, valamint 9 órától már a Szabolcs Kupa fogathajtó versenyt is láthatják az érdeklődők a Tisza-parton. A köszöntő gondolatok 11 órakor hangzanak el, majd kézműves foglalkozás, kiállítás, 12 órától pedig zenei programok várják a vendégeket.

A Magyar Koronaőrök Egyesülete 15 órakor vetítéses előadást tart a Szent Korona történetéről, 17 órakor pedig már munka közben is láthatjuk a koronaőröket, hiszen a korona hiteles másolatával bevonulnak a református templomba, ahol a polgármester köszönti a vendégeket, a dicső múltat pedig ünnepi beszédében dr. Vinnai Győző kormánymegbízott eleveníti fel. Átadják az idei Lancae Regis-díjat is, majd a Szent Efrém Férfikar ünnepi műsorában gyönyörködhetnek a jelenlévők.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2013. évi augusztus 13-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában