Nyíregyháza hírei

2013.07.11. 17:13

Fidesz-sajtótájékoztató: Eltűnnek a tanári bérek területi különbségei

Nyíregyháza. – Igazságosabb, minőségibb, kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere az életpályamodell bevezetésével, a tervezett fizetésemeléssel – jelentette ki csütörtökön nyíregyházi sajtótájékoztatóján dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Nyíregyháza. – Igazságosabb, minőségibb, kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere az életpályamodell bevezetésével, a tervezett fizetésemeléssel – jelentette ki csütörtökön nyíregyházi sajtótájékoztatóján dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. Mint kifejtette, végre eljött a pedagógusok ideje, hiszen nagyon időszerű és logikus lépés, hogy az életpályamodell bevezetésével béremelés is legyen. A kormány nemcsak a tanítók és a tanárok, hanem az óvodapedagógusok, pedagógiai szakemberek illetményét is megemeli 60 százalékkal szeptembertől, s az így megemelt bért az októberi fizetéssel vehetik majd kézbe az érintett személyek. A fennmaradó 40 százalékot pedig a következő négy évben, 2017-ig kapják meg a pedagógusok.

Szólt arról is a kormánypárti honatya, hogy mindezt az ország gazdasági helyzete teszi lehetővé. Nem hitelből fedezik, mint 2002-ben, amikor az infláció révén reálbércsökkenéssel kellett számolni. A Fidesz-kormány jelenlegi gazdaságpolitikája, az évtizedek óta soha nem tapasztalt alacsony infláció, a túlzott deficiteljárás alól való kikerülés jelenti a pedagógusok béremelésének a fedezetét.

Dr. Vinnai Győző bemutatta egy átlagpedagógus fizetési jegyzékét a tájékoztatón. A 32 éve egy munkahelyen dolgozó, főiskolai végzettséggel rendelkező tanítónő jelenlegi fizetése bruttó 182 900 forint, amelyhez jön még 8 700 forint kompenzációs kiegészítés. Mindez a pénz 50-52 ezer forinttal egészül majd ki a szeptemberi béremelésnek köszönhetően.

– Gondolom, ez jelentős változás, lényegesen javít majd a pedagógusok helyzetén, de jól tudom, ezzel még nincs rendben minden. Ugyanakkor nagy eredménynek érzem, hogy megszűnnek a bérezés területi különbségei, hiszen nem az egyes önkormányzatok anyagi lehetőségétől függ majd a pedagógusok bére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!