Fotók: Tanévnyitó a Nyíregyházi Egyetemen

Akt.:

Nyíregyháza – Szombaton letették az esküt a Nyíregyházi Egyetemre sikeresen felvételiző elsőévesek.

Henry Ford autógyárosnak tulajdonítják a mondást, mely szerint csak az tud mindig fiatal maradni, aki egy életen át hajlandó tanulni, legyen bármennyi éves. Mindamellett, hogy ez volt az egyik vezérgondolata a Nyíregyházi Egyetem szombaton délelőtt megtartott tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésének, az igazságtartamát is többször megtapasztalhattuk az ünnepség ideje alatt. Mert bár két, korban nagyon is távollevő korosztály foglalt helyet a Kodály Zoltán Kulturális Centrum széksorai között – a gólyák és a jubilálók –, a szemekben ugyanaz az öröm és fiatalos fény csillogott, jeléül annak, hogy a tudás fontossága mindenek felett áll, és hogy az ember többek között arra teremtetett, hogy eredményeket tudjon felmutatni az életben.

Közel 1300 elsőéves – ebből mintegy ötszáz a teljes idejű munkarendben tanuló nappalis, nyolcszáz pedig részidős munkarendű levelezős – tette le az esküt ezen a napon, és vált az egyetem teljes jogú polgárává, egyként örülve az élet egyik legfontosabb győzelmének, a sikeres felvételinek.

Ahogy azt a 2018-19-es tanévbe lépőket köszöntő Dr. Szabó Tünde is hangsúlyozta, az élet egyik legizgalmasabb időszaka köszönt hamarosan az elsőévesekre. Az EMMI sportért felelős államtitkára elöljáróban hosszan méltatta a tanulókat fogadó felsőoktatási intézményt. Érdemi kiemelésével arra igyekezett rámutatni, hogy az egyetem az új polgárait olyan – a hagyományt a modernitással ötvöző – ismeretekkel látja majd el, amelyekkel sikeresen nézhetnek szembe a 21. század kihívásaival.

Dr. Kovács Ferenc nyíregyháza polgármestere köszöntőjében soha, egyetlen tanévnyitón se mulasztja el felhívni a jelenlévők figyelmét arra, hogy ha nem itt nőttek fel, nem a városban tanultak, igyekezzenek megismerni Nyíregyházát. Ezúttal sem történt ez másként. – Sokat dolgoztunk azért, hogy fiataljaink itt tanuljanak és a diplomát megszerezve ide tervezzék majd a hátralévő életüket – bátorította hallgatóságát egy jó városvezetőhöz méltó módon, majd zárásképpen az 50, 60, 65 és 70 éve végzett nagy elődök előtt hajtott fejet. Megköszönte, hogy mindig jó példát mutattak a felnövekvő nemzedékeknek, majd jelképesen minden gólyát nyíregyházi polgárrá fogadott.

Az ünnepi szenátusi ülés vendége volt Ljubov Nepop, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. A nagykövetasszony felszólalásának az is aktualitást adott, hogy régi új szakként elindul a szlavisztika szak ukrán szakiránnyal, amit az ukrán kisebbség növekvő száma és az ukrán határ közelsége is messzemenőkig indokolt. – Tudás nélkül sem az ember, sem az állam nem fejlődik – emlékeztetett a nagykövet, s annak a reményének adott hangot, mely szerint az egyetem ukrán szakirányán olyan fiatalok tanulnak majd, akik a jövőben fejleszteni fogják a két ország közötti kapcsolatokat.

Végezetül Vassné dr. Figula Erika rektorasszony köszöntötte az elsősöket és a jubilálókat. Az előbbieket azzal indította útnak, hogy higgyenek magukban, a lehetőségeikben, és abban, hogy a világ, az életük szabadon alakítható. A nagy elődöknek pedig köszönetet mondott, amiért oly sokat tettek a szellemi és társadalmi értékek fejlődéséért, a generációk neveléséért oktatásáért.

A rendezvény végén az elsősök letették az esküt, majd az egyetem rektora az 50, 60, 65 és 70 éve végzetteknek átnyújtotta az arany, gyémánt, vas és rubin diplomákat.

MJ