Fotók: Társas vadászaton jártunk

Fotók: Társas vadászaton jártunk
© Fotó: Sipeki Péter
Újfehértó – Az apróvadak vadászati szezonja az őszi és a téli hónapokban van. Az időjárástól függően sarat dagasztanak vagy havat taposnak a vadászok. Sokan szívesebben vesznek részt a társas vadászatokon, mint hogy egy magaslesen gubbasszanak. Kollégánk, Sipeki Péter fotóriporter az elmúlt szombaton az Újfehértói Földtulajdonosok Vadásztársaságának tagjait kísérte el a vadászatukra.

A 2018-as év utolsó társas vadászatát rendezték meg az elmúlt szombaton az Újfehértói Földtulajdonosok Vadásztársaságának tagjai. A vadászaton meghívott vendégek is részt vettek, közöttük volt a Nyírbogátról érkezett Rizsák Róbert.
A civil szervezet egyébként 2017-ben alakult, s a törvény adta lehetőségekkel élve egy év múlva közel 3700 hektáron kezdhette meg a vadgazdálkodási tevékenységet. A múlt szombaton reggel 8 órakor kezdődő társas vadászaton 6 vadász és 9 hajtó vett részt.

Nehéz terepen jártak

Az Újfehértó és Hajdúdorog közötti műúttól délre, az úgynevezett Szilas határrészben várták a vadon élő fácánkakasok felreppenését. N volt könnyű megközelíteni a sáros utakon a helyszínt, jó szolgálatot tettek a terepjárók. A sáros talajnak volt egy nagy előnye: jól lehetett látni a nyomok alapján az állatok mozgását. Vizenyős, náddal borított területen tartották meg a hajtást. A nád több szempontból is szerepet játszott: nem könnyítette meg a hajtók munkáját, ugyanakkor először jó búvóhelynek, később jó pihenőhelynek is bizonyult. A területen élő vadállomány gyarapodását jelzi, hogy sok őzet és nyulat is láttak a résztvevők. A vadászat után a határban kialakított terítéknél adták meg a tiszteletet az elejtett fácánkakasoknak Nimród követői. Sipeki Péter fotóriporter több résztvevőt is megörökített: ennek az újfehértói vadásztársaságnak a tagja Zilai Sándor, dr. Polgári András, a megyei kormányhivatal főigazgatója, Turzó János vadászmester pedig Rozi nevű kutyájával vett részt a vadászaton. Jelen volt a társaság elnöke, Molnár János is, aki képünkön egy fatönkre esett fácánt néz a vadászmesterrel.

KM
hirdetés