Főzni tanulnak a nyíregyházi fiatalok

Készül az előétel
Készül az előétel - © Fotó: M. Magyar László
Nyíregyháza – Nagy sürgés-forgás volt az elmúlt szombat délután a nyíregyházi Leonardo Séf Akadémia tankonyhájában, ugyanis útjára indult az a főzőklub, amely a fiatalokat szeretné megismertetni a konyhai tudomány titkaival.

Sokat szeretnének enni

– Ezek a gyermekek valamennyien cukorbetegek. A cukorbetegség lényege, hogy össze kell hangolni az étkezést, az inzulinadást és a mozgást – mondta el érdeklődésünkre dr. Kántor Irén, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának diabetológusa.

– Ebben az életkorban – az első foglalkozásra a gimnazistákat választottuk – a legnehezebb, hogy megtartsák a fiatalok a szénhidrátmennyiséget, mert mennyiségre nagyon sokat szeretnének enni, különösen a fiúk, de hát ez életkori sajátosság. Azt szeretnénk velük megtanítani, hogy sok mindent meg lehet enni. Nagyon sok olyan étel van, ami a számukra még ismeretlen. Nem igazán ismerik a zöldségeket, mert válogatósak, a köretek közül leginkább a krumplit és a tésztát ismerik. Szeretnénk megmutatni, hogyan lehet mást is – például sok zöldséget – beiktatni az étrendjükbe. Szeretnénk megtanítani továbbá, hogyan lehet ízletesen főzni. Nagyon sokszor otthon a szülőknek nem fogadnak annyira szót, mint a doktor néninek és a diabetikus szakembernek, és szeretnénk minden alkalmat felhasználni, hogy az életre tanítsuk őket.

Okosan kell válogatni

Mert az, hogy be kell vinni 50 gramm szénhidrátot, az nem mond nekik sokat, de megpróbáljuk megmutatni azt, hogy ez mit takarhat. S ez mennyiségben is sok lehet, csak okosan kell összeválogatni. Ebben az életkorban megnő az érdeklődés az alkohol iránt. Ezért foglalkozunk azzal is, milyen hatással van a szervezetre, s ha ilyen alkalmak adódnak, akkor hogyan kell ezeket a szituációkat megoldani.

Vajon hogyan jött a főzőklub ötlete?

– Nagyon sokszor szervezünk táborokat a Roche Magyarország Kft. támogatásával. Ez a cég inzulinpumpákat és vércukormérő tesztcsíkokat gyárt. A fiataloktól tudjuk, igény van az ilyen főzőklubra, amely már több is volt az országban. Mi azonban nem egyszeri alkalomra gondoltunk, hanem sorozatot szeretnénk rendezni belőle, hogy a fiatalok megismerkedjenek a lehetőségeikkel.

KM-MML


Előétel, főétel, desszert

Mekkora az érdeklődés a főzőklub iránt?
– Csak körbe kell nézni, hogy nagyon nagy. A diákok már tizenkettőnél többen vannak, annyi főzőhely van itt ugyanis. Nem baj, így egy-egy főzési feladatot ketten-hárman fognak majd végrehajtani – tette hozzá dr. Kántor Irén, majd a kollégái elmondták a készítendő ételeket. A fiatalok lelkesen kezdtek a munkához. Főzték a kagylótésztát, mosták a paradicsomot, aprították a sajtot, a zöldséget, készítették az előételt. Annak elfogyasztása után következhetett a főétel, majd befejezésül a desszert.
hirdetés